Începând de astăzi, măștile faciale nu vor mai fi obligatorii din punct de vedere legal și, având în vedere regulile de distanțare socială, nu vor mai exista limite pentru persoanele care participă la spectacole de teatru sau la evenimente mari.
Oficialii din sănătatea publică se tem că celebrările în public ar putea declanșa haosul în sistemul sanitar britanic.
Din Londra până în Liverpool, mii de tineri au decis să îi ignore pe exterți și să danseze toată noaptea, în așteptarea „Zilei Libertății”. Cluburile de noapte, care au fost închise din martie 2020, s-au redeschis în cele din urmă și i-au primit pe petrecăreți.
#FreedomDay from Heaven, central London, as nightclubs open again after 16 months pic.twitter.com/p0hkTdr8S1
— Benjamin Butterworth (@benjaminbutter) July 18, 2021
Clubul de noapte londonez The Piano Works a dat startul duminicii sale de „Ziua Libertății”, cu o numărătoare inversă până la miezul nopții, când membrii personalului au tăiat o panglică pe ringul de dans și au oferit clienților prosecco gratuit.
„Cred că este cel mai magic moment. Când ai oameni care nu au reușit să danseze și să cânte și să fie normali, evident că toți se reped pe podea la miezul nopții și revin la ceea ce le place”, a spus Daisy Robb, membră a conducerii clubului de noapte.
Dar, în timp ce întreprinderile de divertisment jubilează, mulți alții sunt profund îngrijorați de decizia guvernului britanic de a renunța la restricții într-un moment în care cazurile COVID-19 sunt în continuă creștere.
Sâmbătă au fost confirmate peste 54.000 de cazuri noi, cel mai mare număr zilnic din ianuarie, deși decesele raportate de virus au rămas relativ scăzute până acum.
Deși 68,3% dintre adulți, sau puțin peste jumătate din populația totală, a primit două doze de vaccin, oamenii de știință internaționali de vârf au descris vineri „Ziua Libertății” a Angliei ca o amenințare pentru întreaga lume, iar 1.200 de oameni de știință au susținut o scrisoare către jurnalul medical britanic The Lancet care critica decizia guvernului conservator.
„Mă tem că nu mă pot gândi la niciun scenariu realist bun care să iasă din această strategie”, a spus Julian Tang, un virusolog clinic la Universitatea din Leicester.
Chiar și medicul-șef al prim-ministrului Boris Johnson, Chris Whitty, a avertizat că „am putea intra din nou în probleme, într-un mod surprinzător de rapid”.
Johnson însuși a redus din discuțiile despre libertate și a subliniat că viața nu va reveni instantaneu la modul în care era pre-pandemică.