"În Anglia, Tesco, Asda, Morrisons și Aldi au raționalizat roșiile, salata, ardeii și castraveții.
Twitter este plin de imagini cu coșurile de salată goale din supermarketurile din întreaga țară", relatează jurnalista Financial Times, Erica Wagner.
Ea deplânge faptul că până și în Herson, orașul ucrainean recapturat anul trecut de forțele Kievului, există "o abundență de roșii, ardei și dovlecei", după cum o arată imaginile publicate de televiziunile britanice.
Wagner a fost recent în Piața Obor din Capitală și și-a publicat experiența într-un material din Financial Times.
Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă pe piaţa românească | Petre Daea: "Nu este în regulă"
"Mă aflu în Piața Obor, chiar în inima Bucureștiului. Sunt puține lucruri pe care le iubesc mai mult decât o piață europeană (...) iar Obor s-a adăugat acum pe lista mea de favorite. Cumpăr de la Florian o salată frumoasă, pentru 3 lei, adică aproximativ 50 de cenți, împreună cu câteva legături de ceapă de primăvară cu cozi lungi și luxuriante, ridichi roșii, crocante și strălucitoare, pătrunjel și mărar.
Totalul se ridică la 18 lei. La taraba lui, cu grămezi de produse în jur, Florian mă învață să spun '18' în limba română și mă aplaudă atunci când reușesc la a treia încercare. Zâmbește când îi spun 'Mulțumesc!', dar cam asta e tot ce pot face în limba română, deocamdată.
Florian este nedumerit când îi spun, traducând de pe telefon, că în Anglia nu mai există salată în aceste zile.
El face un gest către produsele din jurul său: toate provin din România, explică el, așa că nu trebuie să vină de departe pentru a ajunge în această piață. El nu vinde roșii sau ardei, însă Dan, un alt comerciant aflat la o tarabă din apropiere, vinde aceste legume: provin din Grecia și din Bulgaria.
Dan recunoaște că roșiile sunt mai scumpe acum. Un motiv este recentul cutremuri devastator din Turcia, țară de proveniență pentru multe dintre tomatele vândute în România.
"Brexit", explicația generală pentru criza alimentară din Marea Britanie
Nouăzeci de tone de produse proaspete ajung zilnic în Obor pentru a fi vândute, notează jurnalista publicației britanice: fructele și legumele se vând la parter, pe zeci de tarabe individuale care se întrec în a expune cel mai luxuriant spanac și cel mai lung praz. Există și miere, ierburi aromatice și nuci.
Pe scara rulantă, cumpărătorii ajung în sectorul unde se află măcelăriile, producătorii de brânzeturi și brutarii.
Ambii comercianți cu care a discutat Wagner se întreabă ce naiba se întâmplă în Marea Britanie. Explicația 'Brexit' e întâmpinată cu un suspin și o mișcare din cap.
"Deși știu că este o explicație simplistă, este cea mai ușoară în lipsa unei limbi comune.
Nu sunt în stare să explic aspectele complexe, cum ar fi: birocrația crescută, atunci când vine vorba de recrutarea de lucrători sezonieri, și întârzierile la graniță, care au făcut din Marea Britanie o piață neatractivă pentru cultivatorii și vânzătorii europeni, creșterea facturilor la energie și lipsa de sprijin guvernamental pentru costurile cu combustibilii, care i-au lăsat pe fermierii britanici în impas.
APS Group, cel mai mare cultivator de roșii din țară, a lăsat serele neînsămânțate pentru prima dată în istoria sa de 80 de ani", a relatat Erica Wagner.
Sursa: FT