Antena 3 CNN Externe Brazilia va construi a treia hidrocentrală din lume în pădurea Amazonului. Indienii ameninţă cu vărsare de sânge

Brazilia va construi a treia hidrocentrală din lume în pădurea Amazonului. Indienii ameninţă cu vărsare de sânge

Brazilia va construi a treia hidrocentrală din lume în pădurea Amazonului. Indienii ameninţă cu vărsare de sânge
22 Apr 2010   •   17:50

Brazilia a aprobat construirea unuia din cele mai mari baraje şi hidrocentrale din lume, în pădurea amazoniană, ceea ce a declanşat proteste imediate şi ameninţări cu violenţa.
Controversatul baraj Belo Monte va inunda 500 km pătraţi de sate şi pădure tropicală şi va duce la relocarea a 40.000 persoane.
Triburile indigene şi ecologiştii s-au luptat cu proiectul timp de 30 de ani, prin intermediul proceselor, protestelor şi marşurilor.
În pofida elanului internaţional însă ce a cuprins şi vedete de la Hollywood, proiectul din nordul ţării a primit undă verde.
Un consorţiu de nouă companii a primit dreptul de a construi imensul baraj.
Luiz Inacio Lula da Silva, popularul preşedinte brazilian care argumenta că ţara sa are dreptul de a se dezvolta înainte de a proteja cum trebuie pădurile tropicale, declara că barajul va oferi energie regenerabilă pentru a alimenta economia în creştere.
Se estimează că Belo Monte ar putea livra şase procente din necesarul ţării de electricitate până în 2014, când Brazilia va găzdui Campionatul
Mondial de Fotbal şi cu doi ani înainte ca Rio de Janeiro să fie gazda Jocurilor Olimpice 2016.
Ecologişti ameninţă deja cu acţiuni legale, iar triburile indigene au ameninţat cu "vărsare de sânge".
Barajul de 8 miliarde de euro şi 11.000 megawat va fi construit pe râul Xingu, ce se varsă în Amazon, şi va fi a treia hidrocentrală din lume după China cu Trei Defileuri şi Itaipu de la graniţa Brazilia-Paraguay.
Ar putea avea nevoie de mai mult beton decât la Canalul Panama.
Proiectul a fost creat iniţial în 1975, în timpul dictaturii militare ca parte a unui plan cu cinci baraje.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: baraj Brazilia
Cele mai noi știri
Parteneri
x close