Antena 3 CNN Externe Brazilia a blocat intrarea Venezuelei în BRICS. Maduro: „E o agresiune împotriva noastră”

Brazilia a blocat intrarea Venezuelei în BRICS. Maduro: „E o agresiune împotriva noastră”

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro, dictatorul din Venezuela. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    25 Oct 2024   •   08:40

Aderarea Venezuelei la organizația BRICS, patronată de dictatorii Putin și Xi, a fost blocată de Brazilia prin veto, iar regimul de la Caracas a denunțat, joi, veto-ul impus de guvernul Lula. Reprezentanții dictatorului Maduro spun că Venezuela a fost supusă unei „agresiuni”.

„Venezuela (...) a avut sprijinul şi susţinerea ţărilor participante la acest summit pentru oficializarea intrării sale”, s-au plâns reprezentanții de la ministerul venezuelean de externe, într-un comunicat.

„Dar reprezentanţa ministerului brazilian de externe (...) a decis să menţină vetoul pe care Bolsonaro l-a aplicat Venezuelei ani de zile, reproducând, astfel, ura, excluderea şi intoleranţa promovate de centrele de putere occidentale pentru a împiedica, pentru moment, intrarea Venezuelei", se mai arată în mesajul diplomației de la Caracas.

„Este o acţiune care constituie o agresiune împotriva Venezuelei şi un gest ostil (...) Poporul venezuelean simte indignare şi ruşine în faţa acestei agresiuni inexplicabile şi imorale a ministerului brazilian de externe, care menţine cea mai rea dintre politicile lui Jair Bolsonaro împotriva revoluţiei bolivariane”, a mai criticat ministerul.

Relaţiile dintre Brazilia şi Venezuela au devenit tensionate în ultimele săptămâni, după așa-zisa „realegere”, în iulie, a dictatorului Nicolas Maduro în Venezuela, în cadrul unor alegeri trucate, contestate vocal de opoziție și de observatorii internaționali.

Cele două ţări au rupt relaţiile în 2019, în perioada mandatului lui Bolsonaro în Brazilia (2019-2022), dar odată cu revenirea la putere a lui Lula da Silva, relaţiile diplomatice au fost reluate la începutul lui 2023.

Lula, care a încercat să fie mediator în criza politică din Venezuela, propunând în zadar noi alegeri, încă nu a recunoscut „realegerea” lui Maduro.

Situaţia s-a tensionat şi mai mult în septembrie, când Venezuela a revocat autorizaţia dată Braziliei de a reprezenta Argentina în ţară şi, în special, de a gestiona reşedinţa ambasadei unde s-au refugiat, din martie, şase oficiali ai opoziţiei venezuelene.

Ministerul brazilian de externe, care administra reşedinţa ambasadei Argentinei din august şi de la ruperea relaţiilor dintre Venezuela şi Argentina, a reaminitit regimului Maduro „inviolabilitatea reprezentanțelor misiunii diplomatice argentiniene”, înconjurată, atunci, de poliţie.

×
Parteneri
x close