Boris Johnson a luat în considerare, pe vremea când era prim-ministrul guvernului britanic, să lanseze un „raid acvatic” la un depozit olandez pentru a pune mâna pe vaccinuri anti-Covid AstraZeneca, a dezvăluit el în cartea sa de memorii, conform The Guardian.
Controversatul fost prim-ministru spune că a discutat planul cu mai mulți oficiali militari de rang înalt în martie 2021, conform unui fragment din cartea sa de memorii, „Unleashed”, publicată în Daily Mail.
La acea vreme, vaccinul AstraZeneca era motivul pentru care UK și UE duceau o luptă comercială dură, iar Johnson considera că europenii îi tratează „cu reavoință” pe britanici.
Fostul premier spune că a cerut „să se analizeze dacă poate fi fezabil tehnic să se lanseze un raid acvatic la un depozit din Leiden, în Țările de Jos” pentru a „recupera ce era al nostru din punct de vedere legal și de care UK avea nevoie disperată”.
Șeful adjunct al Statului Major, Locotenent-Generalul Doug Charlmers i-a spus premierului că planul era „cu siguranță fezabil” și ar fi fost pus în practică cu bărci pneumatice rigide pentru a naviga pe canalele olandeze.
„Agenții ar fi făcut întâlnirea la depozitul țintă, ar fi intrat, ar fi securizat vaccinurile și s-ar fi exfiltrat cu ajutorul unui camion. Ulterior, ar fi revenit în țară prin porturile de la Canalul Mânecii”, scrie Johnson.
Totuși, Chalmers i-a spus că ar fi fost dificil ca misiunea să se pună în practică fără ca britanicii să fie detectați, ceea ce după ar fi dus la nevoie de a explica de ce Regatul invadează un vechi aliat NATO.
„Desigur, știam că are dreptate și în mod secret le-am și dat tuturor dreptate, dar nu am vrut să o spun cu voce tare – că toată povestea era o nebunie”, scrie Johnson.
„Credeam că o să dau ortul popii”
Johnson mai spune, într-un alt fragment din cartea sa că crede că ar fi „dat ortul popii” la terapie intensivă când era bolnav de Covid, dacă nu ar fi fost asistentele medicale „cu abilități și experiență” care l-au îngrijit.
Fostul premier al guvernului britanic a stat mai multe zile la terapie intensivă cu Covid-19 în aprilie 2020 și a descris cum nu voia să adoarmă în prima zi de internare pentru că s-a temut că nu se va mai trezi.
După vindecare, el spune că a aplaudat la un eveniment pentru specialiștii NHS - „Am aplaudat cu emoție puternică pentru că plămânii mei îmi spuneau că am trecut prin ceva foarte rău și că dacă n-ar fi fost asistentele Jenny și Luis care au tot manevrat tuburile de oxigen toată noaptea cu experiență și cu abilitate, cred că aș fi dat ortul popii.
În prima noapte începeam să ațipesc, dar nu voiam să adorm pentru că mi-era teamă că nu mă voi mai trezi sau că vor vrea să-mi facă vreo traheotomie în taină, fără să-mi spună (operație simplă în care unui pacient care nu mai poate respira normal singur i se incizează zona gâtului și i se pune un tub prin trahee pentru a putea respira – n. red.)”