Piloții ruși care zburau cu un bombardier supersonic Tu-22M3 au lovit din greșeală o navă de cereale în Marea Neagră după ce „au țintit-o în grabă”, probabil în timp ce încercau să evite apărarea aeriană ucraineană, au declarat oficiali din domeniul apărării din Regatul Unit conform newsweek.com
Este prima reacţie internaţională după ce preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat în septemebrie că o navă de cererale a fost lovită de o rachetă rusească.
Ministerul britanic al Apărării (MoD) a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că nava comercială Aya este posibil să fi evitat la limită avariile catastrofale deoarece o rachetă nu a reușit să se detoneze.
Ministerul rus al Apărării a fost contactat pentru comentarii prin e-mail.
Într-o actualizare a informațiilor împărtășită pe X, fostul Twitter, Ministerul Apărării a declarat: „La 11 septembrie 2024, nava comercială Aya a fost lovită de o rachetă în Marea Neagră în timp ce tranzita spre sud portul ucrainean Odesa, după ce fusese încărcată cu peste 26 de mii de tone de cereale cu destinația Egipt.
„Este aproape sigur că racheta a fost o rachetă antinavă AS-4 KITCHEN lansată de un bombardier rusesc Tu-22M3 BACKFIRE care opera în zonă în acel moment. Este o posibilitate realistă ca un eșec de detonare să fi evitat daune catastrofale”.
Ministerul Apărării a declarat că este puțin probabil ca nava să fi fost ținta intenționată a misiunii și că este posibil să fi fost utilizată o muniție veche.
„Este o posibilitate realistă ca acest incident să fi avut loc din cauza faptului că piloții au identificat incorect MV Aya ca țintă în grabă, dorind să părăsească zona imediat după lansare, de teamă să nu fie vizați de o rachetă sol-aer ucraineană”, au declarat oficialii britanici.
Este foarte probabil ca această navă să fie aceeaşi cu cea menţionată de Volodimir Zelenski într-un mesaj pe reţeaua X în care anunţa acest atac survenit în zona economică a României.
„Aşteptăm cu interes răspunsul lumii. Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (...) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, a afirmat atunci Zelenski în postarea de pe X.
Anul trecut, Rusia s-a retras dintr-un acord, mediat de Turcia și ONU, care prevedea un coridor sigur pe Marea Neagră pentru transportul cerealelor ucrainene din trei porturi maritime.