Destinat să pătrundă foarte adânc în teritoriul inamic, ticsit de senzori și de calculatoare, viitorul bombardier american pe care îl va construi Northrop Grumman pentru Pentagon este un avion din care numeroase componente urmează să fie inventate pentru a atinge parametrii doriți, comentează
AFP.
Viitorul bombardier LRS-B (Long range strike bomber) trebuie să fie operațional începând de la mijlocul deceniului 2020-2030 pentru un preț unitar estimat în prezent la 564 milioane de dolari.
El trebuie să permită "întărirea capacității noastre de a atinge orice țintă în lume", a explicat Ashton Carter, șeful Pentagonului, citat de
Agerpres.
Investițiile se vor concentra în special asupra "instrumentelor de supraveghere și de recunoaștere, războiului electronic și armamentelor (bombe) avansate", a continuat el.
Pentagonul a dezvăluit foarte puține informații despre caracteristicile viitorului aparat, care va trebui să fie capabil să se strecoare prin apărările antiaeriene ale unor țări ca Rusia și China.
Dar experții americani au în vedere un avion apropiat de o aripă zburătoare, ca B-2, celebrul bombardier nedetectabil construit de Northrop în deceniul 1990 doar în vreo 20 de exemplare.
Avionul va trebui să fie capabil să transporte "toată gama de muniții, de la relativ micile bombe cu mare precizie până la bombe nucleare", explică Loren Thompson, de la cercul de reflexie al Institutului Lexington.
"'Totodată, aparatul va trebui să fie nedetectabil în toată gama spectrului electromagnetic, radar, infraroșu, optic, ceea ce înseamnă că va trebui să aibă instrumente de bruiaj în toate aceste dimensiuni", mai estimează el.
Armamentul viitorului avion ar putea să nu se bazeze doar pe bombe: aparatul va fi dotat și pentru a putea fi utilizat pentru efectuarea unor operațiuni de război informatic sau pentru ghidarea unor flote de drone spre obiectivele lor, adaugă el.
Ultimele aparate nedetectabile dezvoltate de Pentagon s-au dovedit a fi adevărate abisuri financiare. Astfel, avionul de luptă polivalent F-35 este evaluat în prezent la aproape 400 de miliarde de dolari, câștigându-și supranumele de avion "care a fost cât pe ce să scufunde Pentagonul".