Antena 3 CNN Externe Bombardamentul orașului Homs continuă, în timp ce ministrul de externe rus este aștepat în Siria

Bombardamentul orașului Homs continuă, în timp ce ministrul de externe rus este aștepat în Siria

N.B.
1 minut de citit Publicat la 09:46 07 Feb 2012 Modificat la 09:46 07 Feb 2012
Bombardamentul orașului Homs continuă, în timp ce ministrul de externe rus este aștepat în Siria
Foto: AFP/Mediafax
După bâlbâiala diplomatică din cadrul Consiliului de Securitaet al ONU, care nu a reușit să adopte o rezoluție împotriva regimului Bashar al-Assad și caută alte metode de a pune presiune pe deținătorul puterii din Siria, forțele armate loiale guvernului au luat cu asalt mai multe orașe pentru a reprima protestele și a înăbuși mișcarea populară, relatează CNN.

Conform unui activist, artileria siriană a bombardat necontenit orașul Homs în ajunul sosirii ministrului de externe rus la Damasc. Au fost luate la țintă zone rezidențiale, zone în care s-au desfășurat proteste și moschee. Peste 60 de oameni au murit luni noapte, susține protestatarul.

Agenția de presă de stat anunță, pe de altă parte, uciderea a zeci de ”teroriști” în urma luptelor din Homs.

Violențele din Homs au pornit la două zile după ce Rusia și China și-au folosit dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, blocând adoptarea unei rezoluții împotriva lui Bashar al-Assad, legitimând, în opinia protestatarilor și a comunității internaționale, acțiunile guvernului.

Ca reacție la evenimentele din Siria, Statele Unite au anunțat închiderea ambasadei din această țară, în timp ce Marea Britanie și-a rechemat diplomații de la Damasc.

Președintele al-Assad se află la putere din 2000, când a preluat conducerea țării de la tatăl său, care a guvernat Siria timp de trei zeci de ani. Protestatarii și rebelii cer, de 11 luni, demisia acestuia și organizarea de alegeri democratice adevărate.

Conform estimărilor ONU, 6.000 de civili au fost uciși de forțele armate ale guvernului, cifra comunicată de activiști fiind de cel puțin 7.339 de victime. Rusia și China sunt țări cu importante interese economice în Siria, dar au susținut decizia de a-și folosi dreptul de veto în cazul rezoluției împotriva lui al-Assad spunând că violențele trebuie încheiate, dar acest document ar fi complicat situația și ar fi transmis semnale greșite.
 

×
TOP articole
x close