Decizia nu se va aplica pacienților cărora medicii le-au recomandat să nu se vaccineze din cauza condiției de sănătate. Noile restricţii au stârnit însă nemulţumirea unei mari părţi a populaţiei. În prezent, tratamentele pentru bolnavii de COVID sunt suportate integral de guvernul din Singapore. Majoritatea persoanelor din Singapore sunt vaccinate complet împotriva virusului COVID-19, mai exact 85%.
Guvernul din Singapore a declarat luni că nu va mai acoperi costurile medicale ale persoanelor nevaccinate la alegere, deoarece acestea reprezintă cel mai mare număr al cazurilor noi de coronavirus. Singapore este considerat a avea unul dintre cele mai bune sisteme de îngrijire a sănătății din lume.
„În prezent, persoanele nevaccinate reprezintă o majoritate considerabilă a celor care necesită îngrijire intensivă pentru pacienții internați și contribuie în mod disproporționat la efortul asupra resurselor noastre de îngrijire a sănătății”, a declarat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
Guvernul plătește acum factura pentru orice cetățean din Singapore, rezident permanent și deținător al unui permis de muncă pe termen lung care este bolnav de COVID-19, cu excepția cazului în care a fost testat pozitiv la scurt timp după ce s-a întors din străinătate.
„Până când situația COVID-19 va fi mai stabilă”, a adăugat Ministerul Sănătăţii, va continua să acopere costurile medicale aferente pentru cei care sunt vaccinați, precum și pentru cei încă neeligibili: copiii sub 12 ani și persoanele cu anumite afecțiuni medicale.
„Spitalele nu sunt neapărat de acord ca pacienţii să plătească”, a spus ministrul Sănătății, Ong Ye Kung. „Dar trebuie să trimitem acest semnal important pentru a îndemna pe toată lumea să se vaccineze dacă sunt eligibili.”
Singapore a înregistrat aproximativ 91.000 de noi infectări cu coronavirus în ultimele 28 de zile, dintre care 98,7% au fost cazuri asimptomatice sau ușoare, potrivit Ministerului Sănătății.
Începând cu 7 noiembrie, 1.725 de persoane au fost spitalizate cu virusul. Dintre aceștia, potrivit Ministerului Sănătății, 301 au avut nevoie de oxigen, 62 sunt sub monitorizare atentă în secția de terapie intensivă și 67 sunt grav bolnavi și intubați.
„Deși acest lucru este încă gestionabil prin extinderea forței noastre de asistență medicală, nu trebuie să lăsăm garda jos și trebuie să evităm o reapariție a cazurilor care ar putea amenința din nou sistemul nostru de sănătate”, a declarat luni Ministerul Sănătății.