Antena 3 CNN Externe Bolivienii se pronunţă prin referendum asupra demiterii preşedintelui Evo Morales

Bolivienii se pronunţă prin referendum asupra demiterii preşedintelui Evo Morales

Bolivienii se pronunţă prin referendum asupra demiterii preşedintelui Evo Morales
10 Aug 2008   •   12:36

În Bolivia are loc duminică un referendum pentru eventuala demitere a preşedintelui Evo Morales şi a opt guvernatori de provincii, reprezentanţi ai opoziţiei de dreapta. Referendumul a fost convocat chiar de Morales care speră să pună capăt confruntării cu liderii provinciilor bogate, declanşată încă de la alegerea sa, în decembrie 2005.

Evo Morales, cel dintâi preşedinte indigen din istoria Boliviei, a naţionalizat zăcămintele de gaz natural, una din puţinele bogăţii ale celei mai sărace ţări din America de Sud. Veniturile statului au crescut substanţial, iar Morales îşi propune să le aloce pensionarilor şi fermierilor săraci, cultivatori de coca, din rândul cărora provine şi el.

Preşedintele se confruntă, însă, cu opoziţia guvernatorilor din provinciile bogate în gaz şi petrol, care revendică autonomia, pentru a păstra controlul asupra veniturilor din extracţie. Disputa a dus la un blocaj politic aproape total şi a luat uneori forme violente. Preşedintele va fi destituit dacă procentul voturilor negative la referendum va fi mai mare decât cel cu care a fost ales, 53%.

Unii guvernatori ar putea fi, însă, demişi mai uşor, doar cu 38 – 48% voturi negative, deşi există controverse asupra interpretării rezultatelor. Observatorii se aşteaptă ca atât Morales, cât şi adversarii săi cei mai puternici să rămână în funcţie, ceea ce ar prelungi actuala criză.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close