Antena 3 CNN Externe Boko Haram, insurgenţa sângeroasă din Nigeria, poate deveni o ameninţare globală

Boko Haram, insurgenţa sângeroasă din Nigeria, poate deveni o ameninţare globală

4 minute de citit Publicat la 14:33 08 Mai 2014 Modificat la 14:33 08 Mai 2014
Boko Haram, insurgenţa sângeroasă din Nigeria, poate deveni o ameninţare globală
Cruzimea grupului Boko Haram este indiscutabilă. Grupul de militanţi islamici a aruncat în aer şcoli, biserici şi moschei. A răpit sute de femei şi copii şi a asasinat deopotrivă lideri politici sau religioşi.

A revenit în prim-planul atenţiei publice după ce recent, membrii acestei grupări au răpit 230 de eleve din oraşul Chibok, în nord-estul Nigeriei. După un schimb de focuri cu forţele de ordine, care au fost copleşite de atac, rebelii le-au luat pe fete din pat şi le-au urcat cu forţa în autobuze, care au demarat apoi spre o destinaţie necunoscută.


Ce este Boko Haram şi de ce a devenit sinonimul fricii şi al vărsării de sânge în Nigeria?

Ce înseamnă Boko Haram?

În traducere liberă din limba Hausa, Boko Haram înseamnă "Educaţia occidentală este interzisă (un păcat)". Grupul militant susţine că vrea să impună în cea mai populată ţară africană legea islamică Sharia, cunoscută în rândul musulmanilor pentru rigorile şi stricteţea ei. De menţionat că Nigeria este împărţită de două culte religioase. În nordul ţării, populaţia majoritară este musulmană, iar în sudul ţării, cei mai mulţi locuitori sunt creştini.
În ultimii ani, atacurile s-au intensificat pe fondul interferenţei armatei naţionale, tot mai anemică.

De cât timp există Boko Haram?

Grupul a luat naştere cu 12 ani în urmă şi a fost fondat de Mohammed Yusuf, un cleric carismatic, care făcea apel la un stat nigerian pur islamic. Poliţia l-a ucis într-o ambuscadă în 2009, iar imaginile cu această operaţiune au fost postate la scurt timp pe internet.
De atunci, Boko Haram a devenit mult mai violent şi mult mai combativ.

Abubakar Shekau a preluat controlul grupului şi ordonat atacuri dese şi mult mai agresive. Insurgenţii au răpit şi a omorât cetăţeni occidentali şi au pornit o campanie de bombardare a bisericilor, a moscheelor şi a clădirilor guvernamentale.

De ce a scăpat cu viaţă până acum Abubakar Shekau?

Un singur cuvânt îl caracterizează: este un personaj ambiguu.
În jurul său s-au creat adevărate legende şi nimeni nu ştie precis dacă acesta este mort sau viu. Nici măcar vârsta lui Shekau nu este cunoscută, dar se estimează că are între 35 şi 44 de ani.

În ultimii ani, armata nigeriană a anunţat de mai multe ori lichidarea acestuia, dar de fiecare dată după comunicatele autorităţilor,
el apărea viu şi energic în materiale video de propagandă.

Shekau foloseşte pseudonimul "Darul Tawheed", iar analiştii îl consideră un tip singuratic, fără scrupule, fiind un maestru în arta deghizării. El nu vorbeşte niciodată în mod direct cu subordonaţii săi şi alege să-şi transmită mesajele prin intremediul câtorva oameni de încredere.

De ce un grup militant islamist atacă regiunea nordică, majoritar musulmană?

În ciuda fanatismului religios, Boko Haram nu-i consideră pe toţi musulmanii aliaţi sau prieteni. Atacurile asupra acestor comunităţi i-au pedepsit pe membrii care au ales să ajute autorităţile centrale. Desele incursiuni armate sunt menite să  instaureze frica şi să prevină astfel
cooperarea populaţiei locale cu forţele guvernamentale.

Toată lumea din nordul ţării sprijină acest grup?

Chiar dacă cei mai mulţi dintre locuitori sunt împotriva actelor violente, în rândul oamenilor simpli există o simpatie semnificativă pentru Sharia, lege văzută ca fiind singura şansă de a scăpa Nigeria de corupţie şi de impotenţa Guvernului.

Mai multe mişcări de dreapta au acuzat autorităţile că încalcă flagrant drepturile omului în încercarea de a stârpi acest grup, ceea ce a creat un puternic curent antiguvernamental.

Cum se implică puterile occidentale în acest conflict?

SUA au pus o recompensă de 7 milioane de dolari pe capul lui Abubakar Shekau. De asemenea, Boko Haram a fost inclusă pe lista
reţelelor teroriste. Autorităţile nigeriene sunt ajutate cu mijloace tehnice şi financiare în lupta cu acest grup, dar atât timp cât rămâne o problemă locală şi NU ameninţă securitatea ţărilor vestice, nu vor fi trimise trupe militare în zonă.

Nu trăim în Nigeria, de ce ne-ar păsa de ce se întâmplă acolo?

Cu o populaţie de peste 175 de milioane de locuitori, Nigeria este cea mai populată ţară africană şi este considerată o putere economică şi politică pe continentul negru.

Este un partener strategic pentru SUA şi China şi reprezintă motorul principal al afacerilor din această parte a lumii.
Aşa cum am remarcat în Mali, orice insurgenţă islamistă locală lăsată nerezolvată capătă un potenţial periculos şi tinde să devină o
problemă în spirală, la adresa întregii lumi.

Anul trecut, liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a ameninţat într-un material video că va ataca ţinte din Statele Unite şi din ţările europene.

"Puterea noastră de foc este mai mare decât a Nigeriei. Din punctul nostru de vedere, Nigeria nu mai reprezintă un interes major pentru noi. Suntem capabili să ne confruntăm cu SUA", spunea Shekau.

Există legături între Boko Haram şi Al Qaeda?

Oficialii de la Washington susţin că militanţii nigerieni întreţin relaţii apropiate cu celulele Al Qaeda din vestul africii şi cu grupurile extremiste din Mali.

Care au fost alte atacuri ale acestui grup islamist?

Cu câteva zile în urmă, o explozie puternică a spulberat o autogară din capitala nigeriană, ucigând 71 de persoane. Într-un film apărut ulterior, Shekau a revendicat acest atentat sângeros şi spune că grupul condus de el va continua actele teroriste.

În noiembrie, anul trecut, Boko Haram a răpit zeci de femei creştine, care au fost mai târziu salvate de către armata nigeriană. Multe dintre ele
erau însărcinate sau aveau copii. Ele au fost obligate să se convertească la religia islamică şi să se mărite cu răpitorii.

În 2011, un atac sinucigaş, purtând semnătura aceluiaşi grup, a avut loc la clădirea ONU din capitala Abuja, ucigând cel puţin 25 de persoane.
 

×
x close