Antena 3 CNN Externe Bogdan Chirieac: Războiul s-a mutat pe continentul european

Bogdan Chirieac: Războiul s-a mutat pe continentul european

bogdan_chirieac_57495600.jpg
14 Noi 2015   •   13:06

Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că atentatele de la Paris vor avea pentru Europa impactul pe care l-au avut cele de la 11 septembrie pentru Statele Unite și restul lumii și consideră că partidele extremiste "vor câștiga enorm".

"Cred că nu doar politica Franței, ci politica europeană se va schimba fundamental față de o mulțime de probleme care au stat prea multă vreme în suspensie. Mă refer aici la problema refugiaților, la situația gravă din Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu, la intervenția militară, inclusiv terestră, împotriva Statului Islamic și cred, de asemenea, că va schimba fundamental eșichierul politic european. Doamna Marine Le Pen va câștiga probabil alegerile regionale de peste o săptămână, care au loc în Franța, și cred că va intra și în turul doi al prezidențialelor franceze. De asemenea, cred că la nivel european toate partidele extremiste vor câștiga enorm", a spus Chirieac, sâmbătă, într-o declarație acordată Agerpres.

În opinia sa, o altă consecință a atentatelor va fi adâncirea prăpastiei culturale dintre creștini și musulmani, dar nu a exclus și o serie de consecințe economice.

"Franța are relații excepționale cu lumea arabă. De curând, Franța a semnat noi contracte cu Qatar, cu Arabia Saudită, de livrare de tehnologie, de armament, de Airbus-uri, de multe alte produse de înaltă tehnologie pe care le produce Franța și, cu toate acestea, va fi foarte greu de explicat francezilor de ce au avut loc aceste atentate", a susținut Bogdan Chirieac.

De asemenea, analistul prevede o intervenție mai energică a Franței în Orientul Mijlociu și o încercare a Parisului de a convinge cât mai multe state europene să facă același lucru.

"Intoleranță, închiderea frontierelor, refuzul primirii de imigranți care se bucură de o largă popularitate pe continent — toate acestea se vor accentua și până la urmă e uman să fie așa. Lumea dorește să trăiască înainte de orice în siguranță, ori ce s-a întâmplat azi noapte la Paris arată că în Europa nimeni nu mai e în siguranță, că războiul s-a mutat pe continentul european", a mai spus Chirieac.

×
Subiecte în articol: Atentat terorist Paris Bogdan Chirieac
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close