România şi Ucraina aşteaptă marţi decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga (CIJ) privind delimitarea platoului continental din Marea Neagră.
Miza diferendului este în primul rând una economică: rezervele de 100 de miliarde de metri cubi de gaze şi peste 10 milioane de tone de petrol, estimate că s-ar afla în regiunea de 12.000 de kilometri pătraţi, asupra căreia România şi Ucraina au pretenţii concurente.
Astfel, Bucureşti şi Kiev au apelat la medierea internaţională pentru a se stabili exact cum se împarte graniţa maritimă. În urma procesului, se va putea trece la exploatarea hidrocarburilor din regiune.
Practic, marea miză constă în aprecierea curţii privind statutul Insulei Şerpilor- de insulă sau simplă stâncă. Dacă se acceptă varianta românească că aceasta ar fi o simplă stâncă ce nu poate susţine independent viaţa economică şi socială, rezultă că nu va avea Ucraina dreptul nici la acordarea unui platou continental.
În funcţie de aceasta va stabili şi linia de delimitare prin coordonate geografice ale punctelor care o formează, latitudine şi longitudine.
Bogdan Aurescu, reprezentantul României în cadrul procesului de la Haga, declara, citat de Cotidianul, că ?mereu, Curţile Internaţionale iau în calcul hotărârile lor anterioare, păstrează o anumită predictibilitate. În cazul delimitărilor martime există o anumită metodă, anumite reguli care au fost cristalizate în jurisprudenţa foarte consolidată a CIJ. Sigur că e greu să faci o prognoză în acest moment. De aceea dau acest mesaj de aşteptare cu calm a hotărârii Curţii. În plus, mai sunt doar câteva ore până la hotărârea Curţii.Ceea ce vreau să subliniez cu foarte multă tuşă este că orice hotărâre ia CIJ, este o decizie corectă şi echitabilă. Ea rezultă din aplicarea cu profesionalism şi cu integritate a dreptului internaţional.?
Referitor la semnalele din presa din Ucraina, conform cărora România ar fi avantajată deoarece este membru UE, avocatul este de altă părere.
?Curtea de la Haga este practic instrumentul cel mai avansat, cel mai sofisticat în materie de soluţionare a diferendelor internaţionale.
Are foarte multe hotărâri pe care le-a soluţionat în materie de delimitări maritime. Hotarârea pe care o va pronunţa în cazul România vs Ucraina este cea de-a o suta hotărâre într-un caz contencios. Influenţele de tip politic, sau de tip geopolitic nu au nici un fel de relevanţă. Orice fel de alegaţie de astfel de influenţare este complet nelalocul ei. Repet: Curtea va da o decizie în conformitate cu dreptul?.
Antena3.ro