Achiziţionarea obiectelor de artă a devenit o practică pe scară largă în rândul chinezilor care vor să spele bani, scrie
CNN.
Bogaţii Chinei au găsit o metodă care le permite să scoată din ţară mai mulţi bani decât au voie în mod normal, respectiv 50.000 de dolari anual.
"Esenţa spălării cu succes a banilor este secretul, lipsa urmelor lăsate de documente" spune Lynda Alberson, preşedintele unei asociaţii ce investigheză infracţiunile legate de artă.
Pe scurt, bogaţii Chinei cumpără în China un obiect de artă, pe care apoi îl vând peste hotare la un preţ important. Profitul este apoi ascuns.
O altă metodă este cumpărarea de obiecte de artă din afara Chinei, de obicei la preţuri mai mari decât cele reale, de la un asociat. Apoi, asociatul, după ce îşi opreşte partea, depozitează restul de bani într-un cont offshore, la care doar cumpărătorul are acces.
Frumuseţea acestor manevre este că nimeni nu poate contesta preţul tranzacţiei, deoarece estimarea valorii obiectelor de artă este, în general, anevoioasă şi cel mult aproximativă.
Chiar şi cele mai importante case de licitaţii din lume au legături strânse cu China şi pe care se străduiesc din răsputeri să le ascundă.
Cuantumul exact al banilor murdari care au părăsit China este necunoscut, însă există estimări potrivit cărora, între 2002 şi 2011, ar fi vorba de peste 1.000 de miliarde de dolari.