Antena 3 CNN Externe Noi dezvăluiri în scandalul Boeing. Compania ar fi montat piese defecte pe avioanele 737 Max și a ascuns acest lucru de autorităţi

Noi dezvăluiri în scandalul Boeing. Compania ar fi montat piese defecte pe avioanele 737 Max și a ascuns acest lucru de autorităţi

Noi dezvăluiri în scandalul Boeing. Compania ar fi montat piese defecte pe avioanele 737 Max și a ascuns acest lucru de autorităţi
Vedere interioară a unui simulator de avion Boeing 737 Max. Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2024   •   17:10

Un angajat al Boeing susține că această companie a vrut să ascundă de autoritățile de reglementare piese stricate ale modelului 737 Max sau care nu corespund specificațiilor, iar apoi a pierdut urma acestora şi probabil au ajuns instalate în unele avioane, scrie CNN.

Potrivit unei investigații a unei subcomisii a Senatului SUA făcută publică marți și citată de CNN, Boeing a încercat să ascundă piesele neconforme de către autoritățile de reglementare ale Administrației Federale a Aviației, mutându-le de la vedere și falsificând înregistrările. Sunt acuzaţiile lui Sam Mohawk, noul denunțător care lucrează pentru unitatea de asigurare a calității Boeing din Renton, Washington.

Boeing nu a reușit să contabilizeze multe dintre piesele pe care le-a mutat pentru a ocoli autoritățile de reglementare și probabil că acestea au ajuns să fie instalate în unele avioane, a declarat Mohawk.

„Angajații săreau pe bucățile de avion și le deformau!” | Dezvăluirile „cârtiței” de la Boeing: aproape 1.500 de avioane sunt afectate

Boeing a anunțat că a primit acest raport de la anchetatorii Congresului luni seara.

„Examinăm afirmațiile”, se arată în declarația companiei.

„Încurajăm în permanență angajații să raporteze toate preocupările, deoarece prioritatea noastră este să asigurăm siguranța avioanelor noastre și a publicului călător”.

Boeing a revenit în centrul îngrijorărilor publice după ce un aparat 737 Max operat de Alaska Airlines a ajuns la un pas de catastrofă, atunci când o ușă s-a desprins în zbor, în luna ianuarie.

Nu au existat victime, dar acest episod a reaprins speculațiile despre procedurile deficitare aplicate de companie în procesul de producție.  

Reputația Boeing nu a fost deloc ajutată de faptul că unul dintre denunțători, un fost controlor de calitate, a murit înainte de a depune mărturie în fața autorităților.

Alți denunțători au vorbit însă, în fața senatorilor americani, în luna aprilie, despre ceea ce ei au numit grave probleme de producție la modelele 737 Max, 787 Dreamliner și 777.

Șeful demisionar al Boeing: „Cultura companiei e departe de a fi perfectă”

Directorul general al Boeing, Dave Calhoun, va fi confruntat cu noile afirmații, pe lângă alte acuzații ale denunțătorilor privind deficiențele de siguranță ale Boeing.

Potrivit mărturiei sale, consultată de CNN, Calhoun va recunoaște problemele legate de cultura companiei, dar va respinge afirmațiile potrivit cărora compania a luat represalii împotriva celor care au scos la iveală probleme de siguranță.

Boeing a fost supusă unei examinări intense, cu investigații federale și audieri în Congres, de când, la 5 ianuarie, la un zbor Alaska Air Boeing 737 Max, un dop de ușă a explodat, lăsând o gaură atât în avion, cât și în reputația Boeing, mai scrie CNN.

Dincolo de publicitatea negativă a audierilor din Senat, Boeing a primit ordin de la Administrația Federală a Aviației să își îmbunătățească problemele de siguranță înainte de a putea relua producția normală, ceea ce a cauzat probleme companiilor aeriene care nu pot obține avioanele comandate.
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close