Un nou incident grav se adaugă seriei negre care afectează pasagerii ce zboară cu aeronave Boeing, relatează presa internațională.
Potrivit Business Insider, o cursă Korean Air cu destinația Taiwan a fost nevoit să se întoarcă și să aterizeze de urgență, după o defecțiune la sistemul de presurizare.
Avionul de tip Boeing 737 Max 8 a decolat de pe Aeroportul Internațional Incheon, sâmbătă, la ora locală 16:45, iar defecțiunea a apărut în timp ce survola insula Jeju din Coreea de Sud.
La aproximativ 30 de minute după decolare, avionul a început să se încline brusc, pierzând rapid altitudine.
Aparatul a coborât peste 8.300 de metri în aproximativ cinci minute, potrivit datelor furnizate de FlightRadar24.
Depresurizarea unui avion la altitudini mari poate fi letală pentru pasageri și echipaj
Coborârea de urgență este o procedură standard atunci când sunt detectate probleme de presurizare, pentru a evita rănirea sau decesul pasagerilor și echipajului.
Practic, aparatul revine de la altitudinea de croazieră de circa 10 mii de metri până la 3.000 de metri sau mai puțin, pentru că la acest nivel de zbor există oxigen care permite respirația normală în condițiile în care avionul nu mai este presurizat.
Dacă avionul se depresurizează la altitudini mari, unde nu există oxigen, iar măștile pentru piloți și pasageri nu funcționează, cei din interior sunt afectați de hipoxie (lipsa oxigenului) în câteva secunde, după care se instalează pierderea cunoștinței și survine decesul.
Videoclipuri apărute pe rețelele sociale în urma incidentului de sâmbătă arată avionul trepidând și măștile de oxigen atârnând din tavan.
@garygaryocp Korean Airlines KE-189 flying from Seoul to Taiwan... 13 passengers were sent to the hospital due to the incident... Passenger thought that it will be her last day on Earth...
♬ original sound - Gary
Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a relatat că 15 pasageri au intrat în hiperventilație și au suferit leziuni ale timpanelor, ca urmare a coborârii accelerate.
"Cooperăm pe deplin cu toate autoritățile relevante pentru a investiga circumstanțele incidentului", a declarat un purtător de cuvânt al Korean Air pentru Business Insider.
Purtătorul de cuvânt a mai precizat că 17 pasageri au fost examinați de medici și au fost externați fără răni grave.
Aeronava implicată în incident are mai puțin de cinci ani și a fost livrată companiei aviatice în iulie 2022.
Pasagerii din avionul afectat au ajuns, duminică, pe Aeroportul Internațional Taichung din Taiwan cu un alt zbor.
Mai multe incidente aviatice grave au avut loc în ultima săptămână
Incidentul cu aparatul Korean Air vine după o săptămână în care mai multe avioane au fost nevoite să aterizeze de urgență din diverse motive.
Joi, un avion Boeing al Malaysia Airlines a fost nevoit să facă cale întoarsă și să se întoarcă la Hyderabad, India.
O înregistrare video a arătat că motorul aparatului a luat foc.
Tot joi, un zbor United Airlines efectuat cu o aeronavă Airbus din Connecticut către Colorado, SUA, a trebuit să revină pe aeroport, după ce o bucată din capacul motorului a căzut în timpul decolării.
Avioanele Boeing, în special, au fost afectate de incidente în ultimele luni. Unul dintre cele mai proeminente a avut loc la începutul lui ianuarie, anul curent, când o ușă a unui Boeing 737 Max 9 al Alaska Airlines s-a desprins la peste 5.000 de metri altitudine, lăsând o gaură în fuzelajul avionului.
În mai, un avion Boeing 777-300ER al companiei Singapore Airlines s-a confruntat cu turbulențe puternice, fiind împins rapid în sus și în jos timp de peste un minut la o altitudine de peste 11 mii de metri.
Acest eveniment s-a soldat cu un deces și peste 100 de răniți.