Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat extinderea cu trei luni, până în luna iunie, a acordului cu România, astfel încât autorităţile de la Bucureşti să aibă timp să îndeplinească obiectivele asumate în relaţia cu instituţia financiară. Astfel, acordul, care trebuia să expire la 30 martie, se va încheia acum pe 30 iunie.
"Extinderea, cerută de autorităţile române, le va oferi timpul de implementare a măsurilor necesare pentru finalizarea evaluărilor a şaptea şi a opta în cadrul acordului. Prelungirea va asigura mai ales o oportunitate pentru reducerea arieratelor autorităţilor centrale şi locale, precum şi pentru luarea de măsuri pentru îmbunătăţirea guvernanţei companiilor de stat", se arată într-un comunicat al FMI, informează
Mediafax.
România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de cinci miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate. În luna ianuarie, o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate până în luna mai, pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.
Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.
FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că doreşte să discute bugetul pentru 2013 doar cu Executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie.
Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.