Antena 3 CNN Externe Boala vacii nebune a revenit în Marea Britanie

Boala vacii nebune a revenit în Marea Britanie

Boala vacii nebune a revenit în Marea Britanie
04 Aug 2007   •   09:43
UPDATE: UE şi SUA interzic exporturile de animale şi produse derivate din Marea Britanie, în urma descoperirii focarului de febră aftoasă. Febra aftoasă a revenit în Marea Britanie. Guvernul de la Londra a interzis deplasarea vitelor pe întregul teritoriu britanic după descoperirea unui focar de febră aftoasă la o fermă din sud-vestul Londrei. Toate vitele fermei vor fi sacrificate, iar în zonă au fost instituite zone de carantină şi de protecţie.

Premierul Gordon Brown şi membrii guvernului şi-au întrerupt concediul şi au revenit în Capitală.

Bruxellesul va suspenda, luni, în regim de urgenţă, exporturilor de bovine şi produse derivate din Marea Britanie către UE. Planul prevede de asemenea crearea unui perimetru de securitate în jurul fermei britanice afectată de virusul febrei aftoase. ?Comisia va adopta, luni, în procedură de urgenţă, măsura instituită de Marea Britanie, de interdicţie a transporturilor în afara ţării şi a exporturilor de bovine sau produse derivate?, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Philip Tod, responsabil cu probleme sanitare în cadrul blocului comunitar.

Statele Unite au restricţionat importurile de bovine şi ovinne, precum şi a produselor derivate din acestea, provenite din Marea Britanie, după depistarea virusului encefalopatiei spongforme bovine, denumit şi boala ?vacii nebune?. Statele Unite au restricţionat importurile de bovine şi ovinne, precum şi a produselor derivate din acestea, provenite din Marea Britanie, după depistarea virusului encefalopatiei spongforme bovine, denumit şi boala ?vacii nebune?.

?Departamentul american al Agriculturii impune, imediat, restricţii sau interdicţii, în funcţie de tipul de produs şi nivelul de procesare, pentru toate produsele din Marea Britanie derivate din specii susceptibile de contaminare cu febră aftoasă. Măsura vizează şi produsele care se află deja în drum spre Statele Unite?, a declarat Andrea Morgan, oficial în cadrul Serviciului pentru inspecţiia de sănătate animală şi vegetală, din cadrul Departamentului Agriculturii.

În 2001, o amplă epidemie de febră aftoasă a devastat sectorul creşterii animalelor şi cel turistic din Marea Britanie. Pagubele de atunci au fost evaluate la 8 miliarde de lire sterline.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close