Autorităţile cehe au anunţat vineri că două prime focare de febră catarală ovină, o boala virală cunoscută sub numele de "limba albastră", au fost confirmate în ferme din districtul Sokolov, la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Germania, informează AFP, citat de Agerpres.
„Este prima dată în 15 ani când febra catarală ovină este detectată în ţara noastră", a precizat pe reţeaua X ministrul ceh al Agriculturii, Marek Výborný.
Ministrul a adăugat că "măsuri veterinare de urgenţă vor afecta exploataţiile pe o rază de 150 de kilometri".
„Reguli mai stricte de mişcare se vor aplica animalelor provenite din exploataţiile situate în această zonă", a precizat Zbyněk Semerád, directorul administraţiei veterinare cehe, menţionând într-un comunicat că "în cazul semnelor clinice, se vor preleva probe de la animalele afectate".
Focare de febră catarală, o boală netransmisibilă la om, au fost detectate recent în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Franţa.
Miercuri, un caz confirmat în landul german Saxonia, la şapte kilometri de graniţa cu Cehia, a fost raportat autorităţilor cehe de către serviciile germane.
Ce este Febra catarală ovină
Cunoscută și sub denumirea de "limba albastră", este o boală virală care afectează în special oile, dar poate infecta și alte rumegătoare, cum ar fi caprele și vitele. Este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care se transmite prin înțepăturile insectelor, în special a țânțarilor din familia Culicoides.
Deși nu este o boală netransmisibilă la om, febra catarală ovină este o problemă majoră în zootehnie și necesită măsuri de prevenire și control, cum ar fi vaccinarea animalelor și reducerea expunerii la insectele purtătoare.