Antena 3 CNN Externe BM. Wolfowitz va demisiona pe 30 iunie

BM. Wolfowitz va demisiona pe 30 iunie

1 minut de citit Publicat la 07:42 18 Mai 2007 Modificat la 07:42 18 Mai 2007
BM. Wolfowitz va demisiona pe 30 iunie
Preşedintele Băncii Mondiale, Paul Wolfowitz, a anunţat că va demisiona din funcţie pe 30 iunie. În ultimele luni, el s-a străduit în zadar să-şi salveze funcţia, după ce s-a dezvăluit că-i acordase ilicit o creştere de salariu iubitei sale, angajată a Băncii. În vârstă de 63 de ani, Paul Wolfowitz a devenit preşedinte al Băncii Mondiale în 2005, după ce fusese demnitar la Pentagon şi susţinător important al războiului din Irak. El şi-a propus, între altele, să elimine corupţia din Banca Mondială, dar până la urmă a căzut chiar el în capcană.

Divorţat, Wolfowitz avea o veche relaţie cu o angajată a Băncii Mondiale. După desemnarea sa ca preşedinte, femeia nu-şi mai putea păstra postul, potrivit regulamentului. Wolfowitz a transferat-o la Departamentul de Stat american, dar, mai înainte, i-a stabilit un salariu mai mare chiar decât... al secretarului de stat.

Scandalul a izbucnit anul acesta, iar salariaţii Băncii, care nu-l prea agreau, i-au cerut demisia. În apărarea sa, Wolfowitz a invocat normele nu prea clare ale Băncii şi a promis că-şi va schimba comportamentul. Dar nici măcar preşedintele Bush nu l-a putut salva. ?Regret că s-a ajuns aici. Îl admir pe Paul Wolfowitz, îi admir sufletul bun şi mai ales concentrarea pe ajutorul pentru cei săraci?, a spus Bush.

Acesta s-a resemnat totuşi, iar Wolfowitz a negociat o retragere onorabilă cu Consiliul de Administraţie al Băncii. Urmaşul său va fi ales tot de Bush: potrivit unei legi nescrise, preşedintele Băncii Mondiale este întotdeauna american, iar directorul FMI ? european.

Posibili succesori ai lui Wolfowitz
Printre cei menţionaţi de publicaţiile americane drept posibili succesori la conducerea instituţiei financiare se află fostul secretar de Stat adjunct Robert Zoellick, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA Robert Kimmit, dar şi Tony Blair, care şi-a anunţat recent retragerea din funcţia de premier al Marii Britanii.

Alţi posibili candidaţi ar putea fi guvernatorul Băncii Israelului, Stanley Fischer, Ngozi Okonjo-Iweala, fost ministru de Finanţe al Nigeriei, Trevor Manuel, ministru de Finanţe al Africii de Sud, şi Kermal Dervis, fost ministru turc pentru Economie. Casa Albă a anunţat însă că discuţiile despre posibilii succesori sunt premature.

Antena3.ro

×
x close