Cererea României pentru îmbunătăţirea ratingului suveran are susţinerea investitorilor şi analiştilor de la Londra la Los Angeles, motivată de progresele fiscale şi acordul ţării cu FMI, scrie
Bloomberg.
România încearcă să scape de ratingul de ţară din categoria "junk" (nerecomandat investitorilor) din partea Standard & Poor's (S&P), nivel la care a fost menţinut de agenţia de evaluare financiară începând din 2008.
Progresele fiscale şi sprijinul reprezentat de acordul cu FMI garanteză un rating mai ridicat, potrivit şefului Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, precum şi unor investitori şi analişti de la TCW Groupi, Nomura Holdings şi Capital Economics.
"Cu siguranţă cred că este timpul să revizuiască pozitiv. Îmi plac activele (din România, n.r.) de ceva vreme şi consider că se află pe un trend de îmbunătăţire", a declarat Blaise Antin, de la fondul american de investiţii TCW, unde participă la administrarea de active în valoare de 10,5 miliarde de dolari de pe pieţele emergente.
Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii în perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă negativă. Fitch acordă României calificativul "BBB-", ultima treaptă deasupra "junk", cu perspectivă stabilă, în timp ce S&P evaluează România la "BB+", cel mai ridicat nivel din "junk", cu perspectivă stabilă.
Modificările ratingurilor nu sunt urmate întotdeauna de investitori, notează Bloomberg. Costurile de împrumut ale Franţei şi Statelor Unite au scăzut imediat după ce au pierdut ratingul maxim posibil, "AAA", semnal că revizuirile practicate de agenţii ar putea avea un impact redus asupra costurilor de împrumut.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marţi, că România merită un rating suveran mai bun.