Blogerii, în marea lor parte susţinători ai senatoarei Hillary Clinton şi toţi critici ai lui Obama, candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă, au primit o notificare de la Google săptămâna trecută în care erau informaţi că paginile lor de internet au fost identificate ca potenţiale bloguri de spam. ?Nu veţi mai putea publica mesaje pe blog până nu vom verifica site-ul dumneavoastră pentru a confirma că nu este un blog de spam?, se arată în e-mail-ul de la Google.
Mulţi dintre aceşti blogeri erau afiliaţi site-ului JustSayNoDeal.com, o pagină de internet care se opune candidaturii lui Obama la preşedinţia SUA. Într-un articol publicat pe Bloggasm.com, reporterul Simon Owens a discutat cu persoanele afectate, care au spus că au impresia că Google a înghiţit momeala într-o campanie a susţinătorilor lui Obama. Conform blogerilor, suporterii lui Obama au apăsat pe un buton pe blogurile anti-Obama şi i-au făcut pe cei de la Google să creadă că acestea conţineau mesaje nedorite (spam).
Dacă aşa stau lucrurile, ar fi o ruşine pentru Google, care pe pagina de internet explică faptul că ?butonul de spam? nu poate fi manipulat de mulţimile nervoase. Google nu a respins în mod explicit ideea că a fost păcălită, dar a spus că problema blocării temporare a drepturilor de postare a venit din altă parte. ?În timp ce investigaţiile continuă, credem că această problemă a apărut din cauza unor e-mail-uri de timp spam care menţionau reţeaua de bloguri ŤJust Say No Dealť, ceea ce a dus la blocarea din sistem a adresei respective?, a declarat Adam Kovacevich, purtător de cuvânt al Google.
Kovacevich a mai spus că Google a redat dreptul de postare blogerilor afectaţi şi că este foarte important pentru Google ca ?Blogger să rămână o unealtă pentru dispute politice şi liberă exprimare?. El nu a dorit să ofere mai multe detalii despre tehnica Google de monitorizare a mesajelor nedorite şi despre modul în care acestea sunt relaţionate cu serviciul Blogger.
Unii dintre blogeri au confirmat că site-urile lor au fost deblocate între timp, însă mulţi alţii şi-au mutat blogurile pe WordPress, un serviciu de bloguri rival al Google, spunând că sunt în continuare nervoşi pe ceea ce numesc ei politica ?vinovată până este dovedită inocentă? a companiei Google. ?Fără să fiu anunţat, să mi se prezinte scuze sau explicaţii privilegiul de a posta mi-a fost redat. Din fericire avem şi alternative, iar eu am părăsit Blogger şi mi-am făcut o nouă casă pe WordPress?, a declarat autorul GeekLove. Un alt bloger s-a declarat deranjat de faptul că Google nu a acordat prezumţia de nevinovăţie. ?I-ar fi luat 5 minute unui om normal să constate că noi nu aveam bloguri cu spam?, a spus el.
Antena3.ro