Antena 3 CNN Externe Biocombustibilii şi majorarea preţurilor la alimente, pe ordinea de zi a summitului G8

Biocombustibilii şi majorarea preţurilor la alimente, pe ordinea de zi a summitului G8

Biocombustibilii şi majorarea preţurilor la alimente, pe ordinea de zi a summitului G8
06 Iul 2008   •   11:21

Biocombustibilii şi majorarea preţurilor la alimente vor fi pe ordinea de zi a întâlnirii de săptămâna viitoare a liderilor G8, grupul celor mai industrializate state. Evenimentul va avea loc in Japonia iar preşedintele american George W. Bush a ajuns deja la Tayako, pentru o întâlnire prelininară cu primul ministru japonez.

Militanţi japonezi au reacţionat cu furie faţă de politica lui Bush în legătură cu Coreea de Nord. În cadrul unei demonstarţii s-au scandat sloganuri anti-americane şi anti-globalizare.

Liderii celor opt state puternic industrializate: Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Rusia, se vor reuni în perioada 7-9 iulie, în Japonia la summitul G8. Preşedintele american George W. Bush a părăsit sâmbătă Washingtonul pentru a participa la reuniune. Este a patra vizită a lui Bush în Japonia de la venirea sa la Casa Albă, în ianuarie 2001 şi probabil ultima înainte de încheierea mandatului, în ianuarie 2009.

Nu toţi japonezii îl vor aştepta însă cu braţele deschise. Sâmbătă, sute de activişti s-au mascat în principalii lideri care vor lua parte la summit şi au scandat sloganuri anti-americane şi anti-globalizare. Demonstraţia, care a avut loc pe străzile unui oraş din insula Hokkaido, s-a transformat într-o confruntare cu forţele de ordine. Câteva persoane au fost rănite, iar altele au fost arestate.

Preşedintele american a subliniat în această săptămână că va promova lupta împotriva schimbărilor climatice şi că va încuraja liderii celor opt state puternic industrializate să sprijine financiar lupta împotriva SIDA din Africa. Bush va încerca să atenueze nemulţumirea Japoniei cu privire la politica Statelor Unite faţă de Coreea de Nord. Regimul de la Phenian a fost scos recent de pe lista ţărilor care susţin terorismul. Casa Albă a anunţat că regimul de la Phenian va fi scos de pe lista ţărilor care susţin terorismul.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close