Promisiunile financiare ale statelor bogate de a combate schimbarea climatică nu trebuie să se facă pe costul cheltuielilor pentru sănătate, crede cofondatorul Microsoft, Bill Gates.
Afaceristul devenit filantrop a declarat pentru The Times of India că banii promişi luna trecută la summitul de la Copenhaga pentru a ajuta statele emergente să combată schimbarea climatică ar putea reduce bugetele ajutoarelor din sănătate.
"Sunt preocupat că o parte din aceşti bani vor veni din reducerea altor categorii de ajutor externe, în special din sănătate," declara Gates .
"Cu o promisiune suplimentară pentru încălzirea globală, bugetul statelor bogate va fi dezechilibrat şi vor căuta să reducă cheltuielile."
Un total de 30 miliarde dolari au fost promişi la Copenhaga pentru perioada 2010-2012 în ajutorul statelor sărace care se luptă cu schimbarea climatică, iar statele bogate şi-au propus un obiectiv de a oferi 100 miliarde dolari anul până în 2020.
Fundaţia Bill şi Melinda Gates a angajat aproape un miliard de dolari pentru proiecte de sănătate şi dezvoltare în India, concentrate în special spre SIDA şi poliomelită.
"Ce trebuie să înţeleagă statele donatoare este că sănătatea are un impact direct asupra schimbării climatice," sublinia Gates, vorbind şi despre educaţia din sănătate ce încurajează familiile să aibă mai puţini copii.
El a mai cerut Indiei să mărească cheltuielile pe sănătate, care acum se ridică la nivelul de două procente din buget.
Antena3.ro