Bilanţul seismului puternic produs marţi în Haiti ar putea fi cu "mult peste 100.000 de morţi". Declaraţia a fost făcută la CNN de către premierul haitian, Jean-Max Bellerive, informează AFP.
Cutremurul cu magnitudinea de 7 pe scara Richter a lăsat în urmă o ţară îngropată sub ruine. Haiti este una dintre cele mai sărace ţări din lume şi era, deja, dependentă de ajutoarele umanitare.
Mii de oameni îngropaţi sub dărâmături, sute de clădiri distruse, disperare şi foarte mult haos. Sunt numai câteva dintre urmările cutremurului care a lovit Haiti.
Seismul a durat puţin peste 1 minut. Cutremurul iniţial şi cele 28 de replici au făcut ca mii de clădiri să se transforme în ruine. Toate acestea într-o ţară în care jumătate din populaţia de 10 milioane de oameni trăieşte cu numai un dolar pe zi.
Cel mai afectat oraş este capitala Port-au-Prince care, la câteva minute după seism a fost îngropată într-un nor gros de praf şi fum. Şcoli, spitale şi chiar Palatul prezidenţial s-au prăbuşit precum piesele de domino şi au îngropat sub ele sute de oameni. Puţini au avut norocul de a fi scoşi de sub dărâmături.
Nici cartierul general al Misiunii de Stabilizare a ONU în Haiti nu a rămas în picioare. Acolo lucrau şi poliţişti români aflaţi în misiune. Din fericire, oficialii de la Bucureşti spun că niciun român nu a avut de suferit în urma seismului.
Organizaţiile internaţionale vorbesc deja despre o catastrofă de proporţii. Asta deşi consecinţele seismului puteau fi mai mici. Mai mulţi experţi au avertizat în ultimii ani că în zonă exista un risc ridicat privind producerea unui cutremur major.
Statele Unite au fost prima ţară care s-a declarat gata să ofere orice fel de ajutor haitienilor. Imediat, exemplul a fost urmat de Uniunea Europeană.
Oficialii de la Bruxelles au anunţat că vor debloca un ajutor de urgenţă în valoare de trei milioane de euro.
Antena 3