Antena 3 CNN Externe NYT: Biden i-a spus unui aliat-cheie că se gândește serios dacă să mai continue cursa pentru Casa Albă

NYT: Biden i-a spus unui aliat-cheie că se gândește serios dacă să mai continue cursa pentru Casa Albă

joe biden profimedia
Biden a recunoscut în privat că următoarele zile sunt critice pentru a-și putea salva candidatura | Sursă foto: Profimedia
de Andreea Ştefan    |    03 Iul 2024   •   19:11

Președintele Biden i-a spus unui aliat-cheie că știe că s-ar putea să nu-și poată salva candidatura dacă nu reușește să convingă publicul în următoarele zile că este pregătit pentru această funcție, după prestația dezastruoasă de la dezbaterea de săptămâna trecută, potrivit The New York Times.

Președintele, despre care aliatul a subliniat că este încă foarte implicat în lupta pentru realegere, înțelege că următoarele sale câteva apariții înainte de weekendul de sărbători - inclusiv un interviu programat pentru vineri cu George Stephanopoulos de la ABC News și opriri de campanie în Pennsylvania și Wisconsin - trebuie să meargă bine.

„Știe că, dacă mai are încă două evenimente de acest gen, vom fi într-un loc diferit" până la sfârșitul weekendului, a declarat aliatul, referindu-se la prestația ezitantă și nefocalizată a președintelui Biden în cadrul dezbaterii. Persoana a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre o situație sensibilă.

Andrew Bates, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că afirmația este „absolut falsă" și Casa Albă nu a avut suficient timp pentru a răspunde.

Conversația este primul indiciu făcut public potrivit căruia președintele se gândește serios dacă își poate reveni după o prestație devastatoare pe scena dezbaterii de joi din Atlanta. Îngrijorările cresc cu privire la viabilitatea sa ca și candidat și dacă ar putea servi ca președinte pentru încă patru ani.

Un consilier de top al lui Biden, care, de asemenea, a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta situația, a declarat că președintele este „foarte conștient de provocarea politică cu care se confruntă".

Citește și: Joe Biden explică dezastrul de la dezbaterea cu Trump: A fost foarte obosit, "aproape a adormit pe scenă" la o întâlnire

Oficialii de campanie au urmărit cu nervozitate sondajele, recunoscând că cifrele proaste ar putea alimenta criza.

Un sondaj CBS News de miercuri l-a arătat pe fostul președinte Donald Trump devansându-l pe Biden de la dezbatere, cu 50% la 48% la nivel național și 51% la 48% în statele de luptă.

Biden se apropie încet de aleșii democrați și are programată pentru miercuri seara o întâlnire cu guvernatorii democrați la Casa Albă. El continuă, de asemenea, să ia legătura cu oameni în care are încredere de mult timp și a spus cel puțin unei persoane că este deschis la posibilitatea ca planurile sale de a trece peste prestația sa de la dezbatere - și de a întoarce atenția asupra contracandidatului său, dl Trump - să nu funcționeze.

Mai mulți aliați ai lui Biden, care s-a întâlnit cu familia și consilierii după dezbaterea de joi, au subliniat faptul că președintele se află încă în lupta vieții sale politice și vede acest moment ca pe o șansă de a reveni după ce a fost eliminat, așa cum a făcut de multe ori de-a lungul carierei sale de jumătate de secol.

Dar el este, de asemenea, conștient, au spus ei, de lupta sa dificilă pentru a convinge alegătorii, donatorii și clasa politică că performanța sa la dezbatere a fost o anomalie.

Biden a recunoscut în privat că următoarele zile sunt critice pentru a-și putea salva candidatura

Președintele Joe Biden a recunoscut în privat că următoarele zile sunt critice pentru a ști dacă își poate salva candidatura la realegerea ca președinte, precizând marți unui aliat că înțelege ce l-ar determina să accepte: „Pur și simplu nu merge".

„El vede momentul. Are o privirea limpede", a declarat această persoană pentru CNN.

Nu există nicio ambiguitate pentru președinte cu privire la ce serie de evenimente din următoarele săptămâni l-ar determina în cele din urmă să recunoască faptul că încercarea sa de a remedia dezastrul dezbaterii de săptămâna trecută de la CNN nu funcționează.

Ar fi un scenariu în care „sondajele se prăbușesc, strângerea de fonduri se usucă, iar interviurile merg prost", a spus persoana respectivă. „El nu este inconștient".

În zilele care au urmat dezbaterii în care Biden a fost uimitor de slab, democrații din întreaga țară și-au exprimat profunda îngrijorare. Unii oficiali aleși au început chiar să îi ceară public lui Biden să renunțe pentru binele partidului.

New York Times a relatat separat miercuri că Biden a recunoscut că este posibil să nu-și mai poată salva campania dacă nu va obține rezultate bune la evenimentele publice din următoarele câteva zile. Casa Albă a negat această informație.

În conversația privată de marți, Biden a fost, de asemenea, „mustrat", deoarece „s-a învinovățit" - nu personalul său - pentru performanța de la dezbatere.

„El a spus: „Am făcut mult prea multă politică externă"", a declarat această persoană. Biden a declarat că vizitele consecutive în Franța și Italia - precum și decalajul orar și epuizarea pe care le-a provocat - au fost dăunătoare, dar că a dorit să pună dezbaterea în oglinda retrovizoare.

Președintele a declarat marți seară, la o strângere de fonduri în Virginia, că efectuarea a două călătorii importante în străinătate chiar înainte de dezbatere a fost o idee proastă.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Casa Alba Alegeri SUA 2024
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina
x close