Antena 3 CNN Externe Biden și Macron s-au contrat din cauza Ucrainei. Președintele SUA este „îngrijorat” de consecințele trimiterii de trupe franceze la Kiev

Biden și Macron s-au contrat din cauza Ucrainei. Președintele SUA este „îngrijorat” de consecințele trimiterii de trupe franceze la Kiev

Franța vrea să trimită instructori militari în Ucraina

profimedia-biden macron
de Robert Kiss    |    07 Iun 2024   •   16:41

Președintele american Joe Biden „și-a exprimat îngrijorarea” președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la propunerea sa de a trimite militari în Ucraina, pentru a-i antrena pe soldații ucraineni, a informat Politico, potrivit The Kyiv Independent.

La sfârșitul lunii mai a apărut știrea că Franța și-ar putea trimite în curând instructorii militari în Ucraina, după ce comandantul șef Oleksandr Sîrski a declarat că a semnat deja documente „care vor permite primilor instructori francezi să viziteze în curând centrele de antrenament”.

Franța încă nu a confirmat oficial planurile, Ministerul francez al Apărării declarând pentru Reuters pe 27 mai că subiectul este încă în discuție.

Citând „două persoane familiare cu conversația”, Politico a spus că Biden și Macron au vorbit despre propunere.

„Biden nu a susținut” și și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la potențialele consecințe ale trimiterii de trupe din orice țară NATO într-un loc în care acestea ar putea ajunge pe linia de foc și ar putea duce la o escaladare a conflictului”, scrie Politico.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pe 4 iunie că prezența instructorilor militari francezi în Ucraina va fi considerată o „țintă legitimă” pentru forțele armate ale Rusiei.

Discuția dintre Biden și Macron s-a încheiat fără o concluzie, potrivit Politico.

Politico a raportat că un alt punct de dezacord între cei doi lideri este propunerea Washingtonului de a oferi Kievului un împrumut de 50 de miliarde de dolari care ar fi rambursat din profiturile din activele înghețate ale Rusiei.

Planul depinde de faptul că UE este de acord să extindă sancțiunile împotriva Rusiei până la încheierea războiului, a scris Financial Times pe 5 iunie. Sancțiunile UE împotriva Rusiei necesită o prelungire la fiecare șase luni, cu excepția cazului în care sunt reînnoite cu acordul unanim.

„Macron este principala reținere rămasă printre liderii Grupului celor Șapte (G7)” cu privire la plan, a spus Politico, citând doi oficiali ai administrației Biden.

În ciuda dezacordurilor lor, Politico a spus că relația dintre Biden și Macron este „solidă”.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina
x close