Antena 3 CNN Externe Joe Biden a fost de acord să dea Ucrainei mine antipersonal "în curând". Zelenski s-a angajat să le folosească doar în Ucraina

Joe Biden a fost de acord să dea Ucrainei mine antipersonal "în curând". Zelenski s-a angajat să le folosească doar în Ucraina

G.M.
2 minute de citit Publicat la 08:10 20 Noi 2024 Modificat la 12:17 20 Noi 2024
un soldat langa o mina
Biden este de acord să ofere Ucrainei mine antipersonal. FOTO: Getty Images

Președintele american Joe Biden a fost de acord să ofere Ucrainei mine antipersonal, a declarat pentru BBC un oficial american din domeniul apărării. Măsura este considerată o încercare de a încetini înaintarea trupelor ruse în estul Ucrainei în ultimele luni.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că astfel de mine vor fi livrate în curând și că Washingtonul se așteaptă ca acestea să fie utilizate pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, Ucraina s-a angajat să nu utilizeze astfel de mine în zonele dens populate, a declarat oficialul.

Pe de altă parte, Ambasada SUA la Kiev a declarat că a „primit informații specifice cu privire la un potențial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”.

„Ca măsură de precauție, ambasada va fi închisă, iar angajații ambasadei sunt instruiți să se adăpostească la fața locului”, se arată într-un comunicat. „Ambasada SUA recomandă cetățenilor americani să fie pregătiți să se adăpostească imediat în cazul în care este anunțată o alertă aeriană.”

În timpul nopții, atât Ucraina, cât și Rusia au raportat atacuri majore cu drone pe teritoriile lor respective.

Furnizarea de mine antipersonal este cea mai recentă mișcare a administrației americane de sprijin a efortului de război al Ucrainei înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie.

Minele din SUA diferă de cele ale Rusiei, deoarece devin inactive după o perioadă de timp prestabilită - de la patru ore la două săptămâni.  

Washingtonul a furnizat deja mine antitanc Ucrainei, dar minele terestre antipersonal - care pot fi lansate rapid - sunt concepute pentru a opri avansurile forțelor terestre.

Anterior, s-a confirmat că rachetele cu rază mai lungă de acțiune ale Sistemului de rachete tactice ale armatei (Atacms) fabricate în SUA au lovit ținte în interiorul Rusiei la numai câteva zile după ce au apărut rapoarte conform cărora Casa Albă a acordat permisiunea pentru utilizarea lor.

Ministerul rus al Apărării a declarat că lovitura a vizat regiunea Bryansk, la nord de Ucraina, marți dimineață, și că cinci rachete au fost doborâte, iar fragmentele unei a șasea au provocat pagube, declanșând un incendiu la o instalație militară.

Dar doi oficiali americani au spus că indiciile inițiale sugerau că Rusia a interceptat doar două rachete din aproximativ opt lansate de Ucraina.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul că încearcă să escaladeze conflictul. Kremlinul a amenințat că va riposta.

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat marți modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, stabilind noi condiții în care țara ar lua în considerare utilizarea arsenalului său nuclear.

 

×
x close