Antena 3 CNN Externe Beryl devine cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată în Atlantic. Imaginile dezastrului lăsat în urmă în insulele Windward și Barbados

Beryl devine cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată în Atlantic. Imaginile dezastrului lăsat în urmă în insulele Windward și Barbados

uraganul beryl iulie 2024
Uraganul Beryl a devastat insulele Windward și Barbados. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    02 Iul 2024   •   08:31

Uraganul Beryl s-a consolidat și a devenit uragan de categoria 5 în Atlantic - cel mai timpuriu înregistrat vreodată - în timp ce traversează Caraibe, după ce a provocat devastarea Insulelor Windward, unde cel puțin o persoană a murit, potrivit CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Este a doua oară când un uragan din Atlantic atinge categoria 5 în luna iulie, după ce Emily a făcut acest lucru pe 17 iulie 2005, potrivit Centrului Național pentru Uragane (NHC).

Vânturile maxime susținute ale lui Beryl au crescut la aproape 160 mph, cu rafale mai mari, a declarat NHC.

"Fluctuații ale forței sunt probabile în următoarea zi, dar se așteaptă ca Beryl să fie încă aproape de intensitatea uraganului major în timp ce se deplasează în centrul Caraibelor și trece miercuri pe lângă Jamaica", a declarat NHC.

Uraganul Beryl a lovit luni insula Grenada, în Antile, cu vânturi "devastatoare" de până la 240 km/h, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) al SUA, relatează AFP.

"Ochiul lui Beryl a lovit insula Carriacou", în sudul Antilelor, la 11:10, ora locală (15:10 GMT), a declarat agenţia americană care le-a ordonat locuitorilor să "acţioneze imediat" pentru a se proteja.

Beryl este considerat extrem de periculos, iar vânturile sale au crescut, ajungând la 240 km/h, reprezentând o ameninţare potenţial mortală, potrivit NHC, care se teme de "daune catastrofale" pentru statul Grenada.

Prim-ministrul statului Dickon Mitchell le-a cerut locuitorilor să se adăpostească şi să respecte restricţiile de circulaţie din insulă de la 19:00 la 07:00 marţi.

Béryl a trecut luni la categoria 4 după ce a fost retrogradat cu câteva ore mai devreme la categoria 3 pe scara Saffir-Simson, fără ca acest lucru să înlăture pericolul reprezentat de acest fenomen.

Un uragan de categoria 4 este considerat extrem de periculos deoarece este însoţit de vânturi de cel puţin 209 kilometri pe oră.

Beryl este primul uragan al sezonului în Atlantic. Un fenomen climatic de această amploare este extrem de rar la începutul sezonului uraganelor - care durează de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie în Statele Unite.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Partidul Conservator britanic, pe marginea abisului. Trei scenarii pentru alegeri
x close