Fostul şef al Guvernului italian, Silvio Berlusconi, a fost „instigatorul mecanismului" de fraudă fiscală, o infracţiune care i-a adus condamnarea definitivă la 1 august, apreciază Curtea de Casaţie în motivarea deciziei, făcută publică joi, relatează AFP, citată de Mediafax.
Berlusconi a fost „instigatorul mecanismului care, după ani, continua să asigure reduceri fiscale pentru întreprinderile pe care le conducea”, arată Curtea, într-un text de peste 200 de pagini care justifică sentinţele date la începutul lunii în cadrul dosarului Mediaset.
De asemenea, Curtea de Casaţie califică drept „absolut neverosimilă" ipoteza potrivit căreia Berlusconi ar fi fost victima „unei escrocherii colosale, timp de mai mulţi ani".
Silvio Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, a fost condamnat în primă instanţă şi în apel la patru ani de închisoare, dintre care trei acoperiţi de amnistie, pedeapsă confirmată de Curtea de Casaţie.
Cu toate acestea, el nu va merge la închisoare, ţinând cont de vârsta înaintată. În schimb, Curtea de Casaţie a hotărât să rejudece în apel interdicţia de a exercita o funcţie publică timp de cinci ani.
Il Cavaliere a fost acuzat că a „umflat" în mod artificial preţurile la drepturile de difuzare a unor filme, cumpărate prin intermediul unor societăţi paravan care îi aparţin, în momentul revânzării lor imperiului audiovizual Mediaset.
Creând conturi ascunse în străinătate, grupul şi-ar fi redus profitul în Italia, cu scopul de a plăti mai puţine impozite.
În acest fel, paguba fiscului italian a fost de 7 milioane de euro.
Însă Berlusconi nu pare că ar vrea să renunţe la bătălia judiciară şi a anunţat miercuri că intenţionează să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului.