Oficialii de la Berlin au calificat această paralelă drept o „paralelă istorică părtinitoare”, potrivit AFP, citată de Agerpres.
În timpul discursului său de marţi, Putin a declarat că Moscova a susţinut reunificarea germană şi că speră ca şi Berlinul să susţină aspiraţiile ruse de a-şi „restaura unitatea”.
Este o „comparaţie umitoare”, una dintre numeroasele „paralele istorice părtinitoare” la care a apelat Rusia de la începutul crizei din Ucraina, consideră Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.
„Reunificarea germană a reunit două state separate care formează o singură naţiune. Intervenţia rusă a dus, dimpotrivă, la divizarea Ucrainei”, a afirmat Sebert, într-o întâlnire cu presa.
De asemenea, oficialul a reamintit că „reunificarea germană a fost un proces pe care comunitatea internaţională l-a acompaniat, în manieră exemplară, prin negocieri 2+4”, care au reunit cele două Germanii, precum şi învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial, SUA, URSS, Marea Britanie şi Franţa.
Seibert a ţinut să sublinieze că Germania „nu a uitat că fosta Uniune Sovietică, sub Mihail Gorbaciov, nu a făcut nimic pentru a împiedica reunificarea paşnică a Germaniei şi suntem fericiţi pentru aceasta şi în prezent”.
Cu toate acestea, oficialii germani nu văd vreo „paralelă între reunificarea paşnică a Germaniei şi evenimentele din Crimeea”. În opinia lui Seibert, „Rusia ia calea izolării internaţionale”.