Antena 3 CNN Externe Berlinul cere explicaţii în scandalul privind spionarea instituţiilor UE de către americani

Berlinul cere explicaţii în scandalul privind spionarea instituţiilor UE de către americani

1 minut de citit Publicat la 15:39 30 Iun 2013 Modificat la 15:39 30 Iun 2013
Berlinul cere explicaţii în scandalul privind spionarea instituţiilor UE de către americani
Foto: zeit.de
Ministrul german al Justiţiei a cerut duminică explicaţii imediate autorităţilor americane în urma unor dezvăluiri ale săptămânalului german Der Spiegel, potrivit cărora Washingtonul ar fi spionat instituţii ale Uniunii Europene (UE), relatează AFP, conform Mediafax.
"Este necesar ca partea americană să ne explice imediat şi în detaliu dacă aceste informaţii de presă despre ascultări clandestine total disproporţionate (efectuate) de către Statele Unite în Uniunea Europeană sunt exacte sau nu", a declarat ministrul Sabine Leutheusser-Schnarrenberge, citată într-un comunicat.
 
Uniunea Europeană (UE) a fost una dintre "ţintele" agenţiei americane de supraveghere electronică NSA, acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial în cadrul programului PRISM, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de duminică, citat de AFP.
    
Der Spiegel îşi întemeiază acuzaţiile pe documente confidenţiale, despre care a aflat în parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre PRISM.
   
Într-unul dintre aceste documente, datat în septembrie 2010 şi clasat "strict confidenţial", NSA descrie modul în care spionează Ambasada UE la Washington.
    
Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne.
    
Reprezentanţa UE la ONU era supravegheată în acelaşi fel, tot potrivit acestor documente, în care europenii sunt desemnaţi în mod explicit ca "ţinte de atacat".
    
NSA şi-a extins operaţiunile până la Bruxelles. În urmă cu "peste cinci ani", scrie Der Spiegel, experţi în securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a reţelei telefonice şi de Internet a clădirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea până la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.
    
În 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonică a birourilor mai multor ţări, între care Franţa şi Germania.

×
x close