Mii de oameni au sfidat interdicția de miting și marș și au defilat pe străzile din capitala germană, încăierându-se cu poliția, notează Le Figaro.
Potrivit forțelor de ordine, protestatarii i-au "hărțuit și atacat" pe ofițerii de poliție în cartierul Charlottenburg, în vestul Berlinului.
"Au încercat să forțeze dispozitivul și asta a dus la folosirea gazelor lacrimogene, a bastoanelor și la violență fizică", au spus reprezentanții poliției, menționând că au fost arestate mai multe persoane.
Alte momente tensionate au fost în zona parcului Tiergarten și pe traseul către poarta Brandenburg, când poliția a avertizat că urmează să folosească tunurile cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți.
Crowds defy ban to protest coronavirus measures in Berlin - Associated Press https://t.co/9FJacMRUrB pic.twitter.com/61K5yrqVWX
— Andy Vermaut (@AndyVermaut) August 1, 2021
"Gânditorii liberi", supravegheați de serviciile secrete
Protestul a fost convocat de mișcarea "Querdenker" (Gânditorii liberii), evidențiată drept una dintre cele mai vocale prezențe publice împotriva restricțiilor impuse în Germania.
Querndenker a atras oponenți ai vaccinării, persoane care neagă existența coronavirusului, adepți ai teoriilor conspiraționiste și extremiști de dreapta, menționează Euronews.
Mai mulți aderenți au fost plasați sub supraveghere de serviciile de informații germane, care au avertizat că mișcarea se radicalizează.
Autoritățile germane au interzis mai multe manifestații de protest în acest weekend, în special pe cea de duminică, unde ar fi urmat să se adune peste 22 de mii de oameni.
Tribunalul a motivat că nu poate autoriza mitingurile din cauza temerilor că participanții vor încălca regulile privind masca și distanțarea fizică, în contextul în care numărul de infectări în Germania este în creștere.
Incidentele din Berlin, la o zi după protestele anti-vaccin din Franța
Germania a relaxat mai multe restricții în luna mai și a permis redeschiderea restaurantelor și barurilor.
Totuși, multe activități în interior precum cina la restaurant sau cazarea la hotel necesită dovada că solicitantul este fie complet vaccinat, fie este imunizat în urma recuperării după boală, fie a făcut recent un test COVID cu rezultat negativ.
Incidentele de la Berlin vin la o zi după protestele de anvergură, care au reunit peste 200.000 de participanți, în orașele din Franța.
Protestatarii francezi contestă în principal obligativitatea permisului sanitar pentru accesul în majoritatea locurilor publice.
Obligativitatea permisului a fost anunțată de președintele Emmanuel Macron ca măsură de accelerare a vaccinării.