Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat trimiterea unei delegații în Qatar pentru discuții vizând încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea Hamas, relatează Times of Israel.
Discuțiile au fost programate pentru 15 august.
O declarație emisă de biroul lui Netanyahu precizează că acesta a aprobat, de asemenea, mandatul de negociere al membrilor delegației, adaugă sursa citată.
Declarația nu precizează cine va participa la discuții, de partea israeliană.
Însă postul TV Channel 12 a relatat anterior că echipa de negociatori a statului evreu va fi condusă de David Barnea, șeful Mossad (Serviciul israelian de spionaj), de Ronen Bar, șeful Shin Bet (Serviciul de securitate internă) și de generalul-maior în rezervă Nitzan Alon din Forțele de Apărare, IDF.
Radioul armatei israeliene a transmis că Ophir Falk, consilier principal al lui Netanyahu, va călători, de asemenea, la Doha împreună cu negociatorii.
În presa israeliană s-a speculat că Netanyahu și-a trimis consilierul pentru a-l supraveghea pe Barnea, șeful Mossad, o mișcare ce subliniază neîncrederea dintre premier și responsabilii desemnați să negocieze cu Hamas.
Disensiunile își au originea în lobby-ului constant al echipei de negociatori evrei pentru ca Ierusalimul să își extindă mandatul și să accepte concesii în vederea încheierii unui acord.
Sursă americană: Șeful CIA ar urma să ia parte la discuțiile de la Doha. Hamas nu participă
Un negociator citat de Channel 12 ar fi spus că discuțiile de la Doha vor fi sortite eșecului, dacă nu au loc în baza unui mandat extins.
O sursă americană familiarizată cu acest subiect a afirmat că William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) din SUA, ar urma să ia parte la evenimentul de la Doha.
În schimb, gruparea Hamas a comunicat că nu va lua parte la o nouă rundă de negocieri privind încetarea focului în Gaza, programată pentru joi, notează Times of Israel, care citează Reuters.
"Participarea la noi discuții permite ocupației (israeliene) să impună noi condiții și să folosească negocierile pentru a efectua mai multe masacre", a declarat pentru Sami Abu Zuhri, un oficial de rang înalt al Hamas.
"Hamas se angajează față de propunerea care i-a fost prezentată la 2 iulie și care se bazează pe rezoluția Consiliului de Securitate al ONU și pe discursul (președintelui american) Biden, iar organizația este pregătită să înceapă imediat discuțiile cu privire la un mecanism de punere în aplicare a acestei propuneri", a adăugat acesta.
Times of Israel semnalează că, în pofida anunțului Hamas privind neparticiparea la discuții, negociatorul-șef al grupării, Khalil al-Hayya, se află la Doha, iar organizația sa menține canale deschise de comunicare cu Egiptul și Qatarul.
O sursă familiarizată cu acest subiect susține că Hamas vrea ca mediatorii să revină cu "un răspuns serios" din partea Israelului.
Dacă acest lucru se întâmplă, Hamas se va întâlni cu mediatorii după discuțiile de joi, potrivit sursei citate.
Fostul lider politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-o explozie la Teheran, pe 31 iulie, iar autoritățile iraniene au acuzat statul evreu pentru acest atentat, promițând să se răzbune.
După moartea lui Haniyeh, conducerea Hamas a fost preluată de Yahya Sinwar, liderul grupării în Fâșia Gaza și considerat de Israel drept arhitectul atacurilor transfrontaliere de la 7 octombrie 2023, soldate cu moartea a aproximativ 1.200 de oameni.