Antena 3 CNN Externe Belgrad. Confuntări violente între poliţie şi susţinătorii lui Radovan Karadzic

Belgrad. Confuntări violente între poliţie şi susţinătorii lui Radovan Karadzic

1 minut de citit Publicat la 22:04 29 Iul 2008 Modificat la 22:04 29 Iul 2008
Belgrad. Confuntări violente între poliţie şi susţinătorii lui Radovan Karadzic
Capitala Serbiei a devenit scena unui miting de amploare. Peste 15.000 de ultranaţionalişti sârbi s-au adunat în centrul Belgradului în semn de susţinere a lui Radovan Karadzic şi pentru a denunţa ceea ce au catalogat drept regimul dictatorial şi trădător al preşedintelui Boris Tadic. Autorităţile au mobilizat efective impresionante pentru a evita izbucnirea unor incidente violente, însă în zadar. Între poliţie şi susţinătorii fostului lider sârb bosniac Radovan Karadzic au fost confruntări violente.

În pofida acuzaţiilor de crime de război şi crime împotriva umanităţii formulate împotriva fostului lider sârb bosniac, radicalii şi ultranaţionaliştii sârbi îl consideră pe Karadzic un erou atacat de propaganda antisârbă. Preşedintele sârb Boris Tadic a criticat demonstraţia organizată de ultranaţionalişti şi a catalogat drept incredibil faptul că există oameni care vor să protesteze în numele lui Karadzic.

Confruntări violente la Belgrad


Statele Unite şi-au avertizat deja cetăţenii să evite să circule prin centrul capitalei Serbiei, de teama izbucnirii unor confruntări violente. Reprezentanţi ai ambasadei americane la Belgrad s-au declarat optimişti şi speră să fie evitate incidentele petrecute în luna februarie, după ce Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia. Atunci ambasada a fost incendiată, o persoană a murit, iar alte 90 au fost rănite.

Fostul lider politic a fost capturat în urmă cu opt zile, la Belgrad, după mai bine de un deceniu în care s-a ascuns de justiţie. Karadzic este acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii şi aşteaptă, într-un penitenciar din capitala Serbiei, să fie transferat Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga. Avocatul lui a depus recursul la cererea de extrădare vineri, însă acesta nu a fost analizat încă de magistraţii sârbi. Surse din cadrul serviciilor de securitate sârbe au precizat că este foarte posibil ca extrădarea să se facă în secret, pentru a evita presa, dar şi eventuale proteste ale susţinătorilor lui Karadzic.

Antena 3

×
TOP articole
x close