Printre ambasadele luate cu asalt în această seară de sârbi au fost şi cele ale Turciei, Germaniei, Canadei, Belgiei şi Croaţiei la Belgrad. Violenţele s-au extins apoi şi la alte ambasade aparţinând ţărilor care au recunoscut independenţa provinciei Kosovo. Magazinele şi localurile americane au fost, de asemenea, atacate. După incidente, Statele Unite au protestat oficial pe lângă guvernul Serbiei. În cele din urmă, au intervenit şi poliţiştii. Trupele speciale au folosit gaze lacrimogene şi au dispersat manifestanţii. În mai multe zone din centrul Belgradului s-au înregistrat confruntări violente soldate cu răniţi de ambele părţi. Numeroşi protestatari au fost arestaţi.
VEZI AICI IMAGINI ALE MITINGULUI-GIGANT DE LA BELGRAD
În ciuda confruntărilor, militarii au încercat să fraternizeze cu protestatarii, de la care au luat steaguri sârbeşti pe care le-au ridicat pe blindate. În acelaşi timp, la câteva sute de metri de locul incidentelor, peste 100.000 de oameni au participat la slujba religioasă oficiată la catedrala Sfântul Sava din Belgrad.
În momentul în care protestatarii au reuşit să intre în interiorul ambasadei SUA, unul dintre ei a reuşit să înlocuiască drapelul american cu steagul Serbiei (vezi FOTO). De altfel, în timpul manifestaţiei de joi sârbii au ars mai multe drapele americane.
SÂRBII AU ARBORAT DRAPELUL SERBIEI PE AMBASADA SUA
Incidentele au avut loc după ce peste 500.000 de sârbi au ieşit pe stăzile Belgradului, pentru a protesta faţă de independenţa Kosovo. Premierul Voislav Kostunica a declarat, în faţa mulţimii, că ?teritoriul kosovar aparţine poporului sârb: aşa a fost dintotdeauna şi aşa va fi mereu".
Demonstraţia-gigant a fost organizată în faţa Parlamentului Serbiei, unde participanţii au fluturat zeci de steaguri ale Serbiei, dar şi ale României şi Spaniei, cele două state UE care nu au recunoscut statul kosovar. Alţii au afişat steagul Rusiei, marele aliat slav al Serbiei, care a susţinut opoziţia Belgradului faţă de proclamarea independenţei Kosovo.
Piaţa din faţa Parlamentului de la Belgrad a devenit neîncăpătoare pentru zecile de mii de sârbi veniţi, la chemarea preşedintelui şi a premierului, să denunţe proclamarea independenţei de către Kosovo.
În lipsa preşedintelui sârb Boris Tadic, aflat în vizită la Bucureşti, mulţimea a fost însufleţită de discursurile premierului naţionalist Vojislav Kostunica, care a făcut din lupta împotriva independenţei kosovare, piatra de temelie a politicii sale.
Radicalii sârbi au avertizat însă că dacă la nivel internaţional nu se pune capăt procesului de recunoaştere a Kosovo, nu sunt excluse incidente de genul celor din urmă cu 2 zile de la punctele de graniţă dintre Kosovo şi sudul Serbiei.
Şi astăzi un fost grup de rezervişti din armata sârbă au atacat poliţia kosovară şi forţele NATO cu pietre şi anvelope în flăcări, în zona de graniţă. Zona a fost permament survolată de un elicopter KFOR. Sârbii furioşi au incendiat şi săptămâna trecută două puncte de trecere a frontierei, imediat după declararea independenţei Kosovo.
Câteva sute de soldaţi cehi au fost deplasaţi preventiv la punctul de trecere a frontierei de la Merdare, la circa 50 de kilometri nord-est de capitala Kosovo. NATO a trimis de asemenea ofiţeri de poliţie, ca măsură de precauţie. În mod normal, punctul de trecere a graniţei este supravegheat de doar câţiva ofiţeri.
IMAGINI ALE VIOLENŢELOR DIN BELGRAD:
CITIŢI ŞI: DILEMA SERBIEI: OCCIDENTUL SAU RUSIA?
BELGRAD: CONFRUNTĂRI ÎNTRE MANIFESTANŢI ŞI SCUTIERI
ATACUL ASUPRA AMBASADEI SUA DIN BELGRAD
Antena3.ro