Antena 3 CNN Externe Belgia este pregătită să apeleze la ARMATĂ pentru a-şi spori securitatea

Belgia este pregătită să apeleze la ARMATĂ pentru a-şi spori securitatea

2 minute de citit Publicat la 18:15 16 Ian 2015 Modificat la 18:15 16 Ian 2015
DSC_6315-L.jpg
Foto: worldmilitaryintel.blogspot.com
Belgia este pregătită să facă apel la armată pentru a-şi spori securitatea, în condiţiile în care militarii nu se ocupă în mod obişnuit cu menţinerea ordinii în ţară, a anunţat vineri premierul Charles Michel, după operaţiunea antiteroristă de joi, scrie AFP.
   
"Armata va fi disponibilă pentru a creşte nivelul securităţii", a declarat Michel într-o conferinţă de presă, la finalul unui consiliu de miniştri care a adoptat aproximativ 12 măsuri menite să îmbunătăţească lupta împotriva terorismului.
   
Guvernul a decis că ar putea face apel la armată când nivelul alertei va ajunge la trei, pe o scară cu patru trepte, a precizat ministrul de Interne, Jan Jambon. Aceasta este o premieră după valul de atentate ale Celulelor comuniste combatante (CCC) din anii 1980.
   
Guvernul a decis joi seara să ridice la trei nivelul alertei în toată ţara, deşi nu există o "ameninţare cu atentate precisă şi concretă", a subliniat Michel.
   
"O companie de 150 de persoane este pregătită să fie mobilizată în locuri" care vor fi desemnate de autorităţi, a declarat Jambon. "Este vorba despre (trupe) para-comando, care vor putea să poarte arme", a precizat ministrul Apărării, Steven Vandeput. El a subliniat că această mobilizare ar putea avea loc rapid, adică "în această seară sau mâine", şi va fi "temporară", ceea ce înseamnă că va dura "cât timp Guvernul va considera necesar".
   
Charles Michel a salutat ajutorul Franţei în operaţiunea desfăşurată joi şi a explicat că unitatea de elită a jandarmeriei franceze (GIGN) a pus la dispoziţia poliţiei belgiene "echipament specific".
   
Şeful Guvernului belgian şi-a exprimat speranţa că o serie de decizii vor fi luate la nivel european, la summitul prevăzut pe 12 februarie la Bruxelles, citând crearea unei "liste unice a teroriştilor la nivel european". Michel a cerut de asemenea Parlamentului European să aprobe "cât mai repede posibil" crearea unui registru european al pasagerilor curselor aeriene (PNR)
   
Printre alte măsuri aflate în pregătire de mai multe luni, dar a căror adoptare a fost accelerată după atentatele de la Paris, figurează crearea unor secţii speciale în două închisori, una în Flandra şi cealaltă în partea francofonă, pentru "izolarea" deţinuţilor radicalizaţi, astfel încât să nu-i influenţeze pe ceilalţi prizonieri.
   
"Formarea personalului penitenciarelor şi colaborarea cu consilierii islamici (care vizitează închisorile) este de o importanţă centrală", au apreciat miniştrii. O nouă prevedere, care sancţionează "deplasările în străinătate în scopuri teroriste", va fi înscrisă în Codul penal, iar numărul situaţiilor în care va fi permisă interceptarea telefoanelor va creşte.

×
x close