Antena 3 CNN Externe Belarusul păsuit încă o săptămână de la plata datoriilor către Gazprom

Belarusul păsuit încă o săptămână de la plata datoriilor către Gazprom

Belarusul păsuit încă o săptămână de la plata datoriilor către Gazprom
04 Aug 2007   •   13:43

Ruşii de la Gazprom au mai dat un răgaz autorităţilor din Belarus să-şi plătească uriaşa datorie de aproape jumătate de miliard de dolari. Dacă, într-o săptămînă, nu-şi primesc banii, cei de la Gazprom ameninţă că vor reduce livrările cu 30%. Gigantul rus Gazprom are de primit din partea Belarusului 456 de milioane de dolari. La începutul acestui an, după un conflict serios cu Gazprom, Belarus a acceptat să plătească un preţ dublu pentru gazul rusesc, în urma căruia a rămas cu această datorie neachitată.

Pentru că nu şi-a primit banii, concernul rusesc a decis să treacă la represalii şi a anunţat că va reduce cu 45% livrările de gaze către Belarus. După o noapte întreagă de negocieri, reprezentanţii celor două părţi au ajuns la o înţelegere. Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom, a comunicat decizia companiei de a amâna cu o săptămână reducerea livrărilor de gaze.

„Am dat ordin ca aceşti bani să fie luaţi din rezervele statului şi ca plata celor 460 de milioane de dolari să fie făcută. Vom returna banii, chiar dacă vom rămâne fără rezerve, dar bunul nostru prieten Hugo Chavez ne-a promis oferirea unui credit în termeni favorabili.” a declarat preşedintele bielorus, Alexandr Lukaşenko.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close