Antena 3 CNN Externe Belarus şi-a plătit integral datoria căre Rusia

Belarus şi-a plătit integral datoria căre Rusia

Belarus şi-a plătit integral datoria căre Rusia
08 Aug 2007   •   13:47

Belarus a achitat integral datoria de 456 milioane de euro către grupul rus Gazprom, reprezentând preţul importurilor de gaze naturale din primul semestru al anului, reducând astfel îngrijorarea privind posibile întreruperi ale livrărilor destinate Europei. ?Confirmăm că Beltransgas, firma care operează reţeaua de gaze din Belarus, a plătit miercuri ultima tranşă restantă, iar datoria este acoperită integral?, a declarat un purtător de cuvânt al Gazprom. Termenul limită pentru achitarea datoriei a expirat la sfârşitul lunii iulie, iar compania rusă a ameninţat, iniţial, că va reduce cu 45% exporturile către fostul stat sovietic, începând cu 3 august. Autorităţile de la Misk au obţinut, ulterior, prelungirea periodei de plată până la 10 august.

Anunţul Gazprom privind potenţiala diminuare a livrărilor a determinat îngrijorarea statelor europene, amintind de disputele anterioare dintre Rusia şi statele de tranzit, respectiv Belarus şi Ucraina, care au determinat opriri ale exporturilor destinate Europei în ultimele trei ierni.

Comisia Europeană a solicitat soluţionarea rapidă a conflictului dintre Moscova şi Minsk, programând o reuniune de urgenţă a experţilor din domeniu, care a fost anulată după ce Belarusul a început să realizeze plăţi în contul datoriei.

La începutul anului, Gaprom a majorat cu peste 100% preţul gazelor livrate fostului stat sovietic. Totuşi, preţul este cu 150% mai mic decât cel pe care ţările europene îl plătesc la mia de metri cubi, şi anume 250 de dolari.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close