Antena 3 CNN Externe Belarus aduce migranți din Africa și Asia cu avionul și-i trimite în țările baltice, acuză Lituania

Belarus aduce migranți din Africa și Asia cu avionul și-i trimite în țările baltice, acuză Lituania

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 19:17 12 Iul 2021 Modificat la 19:19 12 Iul 2021
o_1fado4oa6hrgbo7e6s1ujn2khb.jpg
Sursa foto: hepta

Potrivit lituanienilor, regimul din Belarus aduce pe calea aerului migranți din țări precum Irak și Somalia, după care îi trimite ilegal peste graniță, în statul baltic.

Circa 1.700 de migranți au intrat ilegal în Lituania din Belarus doar în acest an, transmite Reuters, citând serviciul lituanian de pază a frontierei.

Peste 1.000 dintre aceștia au pătruns în țară doar în luna iulie. Jumătate dintre migranții ajunși pe teritoriul lituanian au spus că sunt irakieni.

O femeie din Somalia, citată de Reuters, a relatat că persoanelor din grupul său li s-a spus că pot plăti 7.000 de dolari americani la sosire pentru a trece în Lituania.

Lituanienii deschid o nouă tabără pentru migranți. Centrul principal nu mai face față

Femeia se plânge că, în prezent, sunt ținuți înghesuiți, în condiții neigienice, în această țară baltică.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni regimului de la Minsk, după alegerile prezidențiale grevate de suspiciuni de fraudă.

Recent, sancțiunile au fost înăsprite, după ce președintele din Belarus a folosit aviația militară pentru a aduce la sol avionul la bordul căruia se afla jurnalistul disident Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk, în data de 23 mai.

Autoritățile din Lituania spun că "importul" de migranți și trimiterea lor, în mod ilegal, peste graniță, este forma de presiune aleasă de Lukașenko pentru a replica sancțiunilor europene.

Pentru a face față fluxului de migranți, oficialii lituanieni au decis să deschidă o nouă tabără, la Dieveniskes, capabilă să găzduiască 500 de persoane.

Tabăra va folosi clădirea unei școli dezafectat și va fi ulterior extinsă cu ajutorul corturilor sau prin găzduirea temporară în vecinătate, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului de interne de la Vilnius.

Facilitatea pentru migranți este plasată strategic, într-un "buzunar" de teritoriu lituanian aproape complet înconjurat de teritoriul belarus, și legat de restul țării printr-un istm lat de 2,5 kilometri.

Povestea unei femei din Somalia confirmă strategia lui Lukașenko de a "importa" migranți

Oficialii spun că zona îndepărtată a taberei de migranți oferă siguranță atât acestora, cât și locuitorilor.

Principalul centru de detenție pentru migranți din Lituania, situat în Pabrade, este plin iar locatarii săi sunt mutați temporar în locuri împrăștiate în zona de frontieră.

Într-un astfel de loc se află o școală dezafectată din satul Vydeniai. Aici, o femeie somaleză de 19 ani, care se prezintă drept Kauthar, spună că a fugit din calea războiului și a violenței care îi macină țara și a ajuns aici în căutarea unei vieți mai bune.

Kauthar susține că a venit într-un grup de cinci persoane, zburând de la Mogadishu la Minsk, cu transfer la Istanbul.

Într-un dialog cu reporterul Reuters, ea a spus că migranților li s-au cerut 7.000 de dolari pentru a ajunge în Lituania.

"Ne-au spus: "plătiți când vă aducem aici", dar n-am avut acești bani, așa că ne-au abandonat", a spus Kauthar.

Din povestea ei nu reiese cine a aranjat călătoria de la Mogadishu sau cine i-a abandonat pe migranți în Belarus.

Ea mai spune că a rătăcit prin pădure trei zile în zona de graniță Belarus-Lituania.

Găzduită împreună cu peste 100 de migranți africani, Kauthar se declară nemulțumită de condițiile din adăpostul temporar oferit de autoritățile lituaniene.

"Vreau să plec de aici într-un loc mai bun. Suntem 150 de oameni care împărțim o toaletă și un duș. Condițiile de igienă nu sunt bune", se plânge ea.

Femeia mai spun că migranții nu au voie să posede telefoane și nu poate lua legătura cu familia sa.

×
Etichete: Belarus Lituania
x close