Această mișcare i-a înfuriat pe militanți, întrucât vine într-un moment în care conflictul în creștere între Europa și Belarus este legat de încălcarea drepturilor omului, iar Belarusul este acuzat că a trimis migranți la frontierele UE ca răzbunare împotriva blocului.
”La fel ca alte țări membre ale FMI, Belarus va primi o alocare DST proporțional cu cota sa”, a transmis un purtător de cuvânt al FMI, care a adăugat că, având în vedere evenimentele din această țară, va monitoriza situația îndeaproape.
De asemenea, FMI a anunțat luni că dacă banii vor fi folosiți cu înțelepciune și într-un mod eficient, criza fără precedent va putea fi combătută într-un final, potrivit Politico.
Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a scris un mesaj pe Twitter în care acuză că „regimul din Belarus va folosi miliardul de dolari de la FMI pentru represiuni, nu pentru susținerea poporului”.
Regimul lui Alexander Lukashenko a fost recent pus sub sancţiuni suplimentare de către UE, SUA şi Marea Britanie pentru diverse abuzuri ale drepturilor omului.
Când vine vorba de Afganistan, FMI a declarat că va refuza drepturile DST din cauza „lipsei de claritate în cadrul comunităţii internaţionale cu privire la recunoaşterea unui guvern”.