Saakașvili l-a avertizat pe Lukașenko asupra consecințelor intrării în război, de partea Rusiei, în Ucraina.
SUA și NATO au estimat, la începutul acestei săptămâni, că Belarus s-ar putea alătura "în curând" Rusiei în războiul din Ucraina.
Însă liderul de la Minsk a susținut că țara sa se va implica în război doar dacă va fi atacată.
El a reamintit că a declarat "de o mie douăzeci de ori" că nu are de gând să lupte în Ucraina.
"Luka, nu ți-am dat niciodată un sfat rău. Dacă trimiți trupe în Ucraina, în cel mult o lună nu vei mai fi la putere și vei ajunge foarte rău. Lui Putin nu-i pasă de soarta ta, știi asta", a scris Sakașvili în mesajul său.
Mikheil Saakashvili addressed Lukashenko. https://t.co/haLLdYj55Q
— NEXTA (@nexta_tv) March 25, 2022
Sakașvili se află în prezent în închisoare, în Georgia, unde a revenit anul trecut, deși a fost condamnat, în lipsă, într-un dosar de abuz de putere despre care a spus că a fost fabricat politic.
Belarus a votat pentru prezența permanentă în țară a armelor nucleare rusești
O sursă din opoziția belarusă din Belarus a arătat că unitățile de luptă ale acestei țări sunt gata să intre în Ucraina "în următoarele zile", cu mii combatanți.
Separat, un oficial de rang înalt al serviciilor de informații NATO a declarat că, potrivit estimărilor Alianței, guvernul belarus pregătește terenul pentru a justifica o ofensivă împotriva Ucrainei.
Belarus a votat luna trecută în favoarea prezenței permanente a trupelor și armelor nucleare rusești în țară.
Totuși, până în prezent SUA nu au constatat că Rusia ar muta arme nucleare în Belarus sau că ar pregăti mutarea acestora.
Ce rol ar putea juca trupele belaruse în război
Oficialul militar NATO citat de CNN a menționat că o decizie finală privind implicarea Minsk-ului în război trebuie să fie luată la Moscova.
"Nu este vorba despre ceea ce vrea (Aleksandr) Lukașenko. Întrebarea este: Putin vrea o altă țară instabilă în regiune?", a arătat sursa citată
Oficialul nu a explicat cum ar putea interveni Belarus în război, dar a spus că pentru Rusia are sens să încerce să oprească ajutorul militar NATO care vine în Ucraina pe la granița sa de vest.
Belarus se învecinează atât cu Ucraina (la nordul acestei țări) cât și cu Polonia (la granița vestică a acesteia).
Foto: fostul președinte georgian în fața unui tribunal din Tbilisi, 28 noiembrie 2021