Von der Leyen a admis, de asemenea, că Uniunea a fost prea încrezătoare în ceea ce priveşte atingerea ţinelor de producţie, în contextul întârzierilor la fabricile farmaceutice.
Şefa Comisiei Europene a ajuns ţinta criticilor din cauza desfăşurării lente a procesului de vaccinare în ţările din blocul comunitar. Ritmul procesului de imunizare este o consecinţă a numărului de doze de vaccin de care beneficiază fiecare stat.
"Am întârziat procesul de autorizare. Am fost prea optimişti când a fost vorba de producţia în masă, şi poate prea încrezători că dozele comandate vor fi livrate la timp", a spus ea Parlamentului European.
Totuşi, timpul necesar procesului de autorizare a reprezentat "o investiţie în edificarea încrederii şi siguranţei", a completat von der Leyen.
Şefa Comisiei Europene: Am făcut ce trebuia făcut. Altfel, ar fi fost sfârşitul Uniunii
La nivelul blocului comunitar, există o frustrare generată de faptul că state precum Marea Britanie se situează mult înaintea U.E: 12 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin în Regatul Unit, la o populaţie de 64 de milioane de locuitori, adică aproximativ 19%.
Pe de altă parte, şefa Executivului european este neclintită în ceea ce priveşte contractarea colectivă a dozelor de vaccin pentru ţările membre şi afirmă că acesta este lucrul care trebuia făcut, notează BBC.
"Nu-mi pot imagina (ce s-ar fi întâmplat) dacă s-ar fi repezit câţiva mari jucători, iar restul ar fi rămas cu mâna goală. În termeni economici, ar fi fost o prostie şi ar fi însemnat, cred, sfârşitul uniunii noastre", a estimat von der Leyen.
Ultimele informaţii arată că grupul AstraZeneca - figură centrală într-un recent scandal privind numărul de doze livrate UE - îşi va uni forţele cu compania germană IDT Biologika în vederea producerii unei cantităţi mai mari destinate ţărilor U.E.
Sursa: BBC