Antena 3 CNN Externe BBC: Ce se ascunde în spatele site-ului care a inflamat violențele extremei drepte din Marea Britanie

BBC: Ce se ascunde în spatele site-ului care a inflamat violențele extremei drepte din Marea Britanie

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 11:09 08 Aug 2024 Modificat la 11:30 08 Aug 2024
Proteste violente ?n Marea Britanie dup? crimele din Southport
Proteste violente în Marea Britanie după uciderea a trei fetite în orașul Southport de către Axel Rudakubana, un nativ din Cardiff din părinți rwandezi. Sursă: hepta / DPA Images

Un site ce a atribuit un nume fals tânărului de 17 ani care a ucis cu cuțitul trei fetițe în orașul britanic Southport este sursa unei narațiuni virale, distribuită pe scară largă în timpul protestelor violente din ultimele săptămâni, relatează BBC.

Channel3Now a indicat în mod fals că suspectul reținut de poliție ar fi un solicitant de azil care a ajuns în Regatul Unit cu barca, anul trecut.

În schimb, autoritățile au aflat că cesta este Axel Rudakubana, un nativ britanic din Cardiff, născut din părinți rwandezi. 

Coroborată cu informațiile false din alte surse, potrivit cărora atacatorul ar fi musulman, narațiunea Channel3Now a fost un factor important care a contribuit la incitarea la violențe și dezordini, notează sursa citată

BBC a depistat mai multe persoane având legături cu Channel3Now și a vorbit cu prieteni și colegi ai acestora, care au confirmat că este vorba de persoane reale.

Radiodifuzorul britanic a intervievat, de asemenea, o persoană care a susținut că reprezintă "conducerea site-ului".

BBC menționează că, la finalul investigației sale, a recompus imaginea unei operațiuni menite să facă bani pe rețelele sociale din răspândirea relatărilor referitoare la infracțiuni.

BBC spune că nu a găsit date de natură să susțină legături între dezinformările de la Channel3Now și Rusia.

BBC a stat de vorbă cu "redactorul-șef" al site-ului care a inflamat protestele din Marea Britanie

O persoană care susține că se numește "Kevin" și-a asumat, în discuția purtată pe e-mail cu jurnalistul BBC, calitatea de "redactor-șef", apoi pe cea de "producător însărcinat cu verificarea conținutului" la Channel3Now.

Kevin a menționat că se află la sediul central din SUA al site-ului. El a refuzat să dezvăluie numele proprietarului, susținând că acesta din urmă este îngrijorat "nu doar pentru el, ci și pentru toți cei care lucrează pentru el".

Kevin afirmă că există "peste 30 de oameni" în SUA, Marea Britanie, Pakistan și India care lucrează pentru site, recrutate, de regulă, de pe platforme pentru liber-profesioniști.

Printre acești colaboratori se numără două persoane numite Farhan și James, a căror existență reală a fost probată de BBC.

Reprezentantul Channel3Now menționează că site-ul a prezentat scuze pentru informația falsă publicată cu referire la crimele din Southport. 

Kevin a dat vina pe colaboratorii din Marea Britanie pentru publicarea informației false.

BBC: Acuzațiile de afiliere cu Moscova, bazate pe câteva clipuri vechi în limba rusă

Channel3Now a fost acuzat că are legături cu Moscova, pe baza unor videoclipuri vechi în limba rusă de pe canalul său de pe YouTube.

Persoana intervievată de BBC a explicat că site-ul a achiziționat "cu mulți ani în urmă" un canal YouTube în limba rusă axat pe curse de mașini, într-o tentativă de a-și crește audiența și vizibilitatea pe internet.

Pe contul respectiv nu au fost postate videoclipuri timp de aproximativ șase ani.

"Doar pentru că am cumpărat un canal YouTube de la un vânzător rus nu înseamnă că avem vreo afiliere", a susținut Kevin.

Deși BBC nu a reușit să găsească dovezi privind afilierea Channel3Now cu Rusia, canalele Telegram pro-Kremlin au redistribuit și amplificat postările false ale site-ului.

Kevin a declarat că site-ul reprezintă o afacere comercială și că "acoperirea a cât mai multe știri posibil" îl ajută să genereze venituri.

BBC a constatat că majoritatea relatărilor site-ului sunt corecte, bazându-se pe surse de încredere în materie de incidente cu arme de foc și accidente rutiere produse în SUA.

Reprezentantul site-ului care a distribuit narațiunea falsă din Southport spune că vina pentru inflamarea protestelor nu este în totalitate a Channel3Now

În urma narațiunii false legate de crimele din Southport și a expunerii mediatice ulterioare a Channel3Now, canalul său YouTube și aproape toate "paginile sale de Facebook" au fost suspendate, a spus persoana intervievată de BBC.

Au rămas active conturile de pe platforma X. O pagină Facebook care redistribuie exclusiv conținut de pe site, numită Daily Felon, rămâne, de asemenea, activă.

Kevin insistă că vina pentru furtuna de pe rețelele sociale legată de suspectul din Southport și de revoltele ulterioare nu poate fi atribuită în totalitate unui "mic cont de X/Twitter care a comis o greșeală".

Totuși, relatarea falsă a Channel3Now a devenit o sursă citată de numeroase conturi sociale, care au ajutat ca informațiile false să devină virale.

Multe astfel de conturi sunt din Regatul Unit și SUA și au un istoric de postare a dezinformărilor cu privire la subiecte precum pandemia, vaccinurile și schimbările climatice.

Aceste profiluri au reușit să atragă un număr considerabil de adepți și să transmită conținutul lor unui număr mai mare de persoane, ca urmare a schimbărilor operate de Elon Musk după ce a cumpărat Twitter.

×
x close