Antena 3 CNN Externe Bazele americane ameninţă relaţia România-Rusia

Bazele americane ameninţă relaţia România-Rusia

Bazele americane ameninţă relaţia România-Rusia
11 Iun 2007   •   23:21
EXCLUSIV ANTENA 3: Alexander Ciurilin, ambasadorul Rusiei în România, spune că relaţiile Moscova-Bucureşti ar avea de suferit din cauza prezenţei militarilor americani în România. Într-un interviu acordat Antena 3, diplomatul susţine că Rusia nu pune în discuţie legitimitatea amplasării bazelor americane în Est. Doar adevăratul scop al acţiunii Pentagonului. Americanii vor veni anul acesta în bazele instalate aici, în România. Până la finele anului viitor, numărul lor va trece de 3.000. Prezent la Constanţa, Alexander Ciurilin a declarat că dislocarea militarilor americani în România este în concordanţă cu acordurile internaţionale în vigoare. Diplomatul consideră însă important ca americanii să îşi declare scopul pentru care au desfăşurat trupe la Marea Neagră.

Ciurilin crede că relaţiile dintre state ar trebui sa fie bazate pe încredere şi nu pe prezenţă militară. ?Eu cred că viitorul nu poate fi construit bazându-se pe obiective militare, ci pe încredere reciprocă şi cooperare activă. Iar bazele militare şi liniile frontului sunt de domeniul trecutului, aspecte ce aparţineau de fostul Război Rece?, a declarat ambasadorul.

Ciurilin a adăugat că ?relaţiile ruso-române reprezintă o chestiune de fineţe. Dacă bazele militare de pe lângă graniţele ţării noastre pot deveni o ameninţare pentru Rusia, atunci ele pot afecta relaţiile cu acele ţări unde sunt amplasate acestea?. Ambasadorul crede însă că nu se va ajunge la o astfel de situaţie şi are încredere că autorităţile de la Bucureşti vor şti cum să gestioneze lucrurile, astfel încât relaţiile bilaterale dintre cele două ţări să nu aibă de suferit.

Preşedintele rus Vladimir Putin enumera printre cauzele îngrijorării recente a Rusiei faţă de expansiunea americană în Europa, şi bazele americane din România şi Bulgaria, pe lângă proiectul de scut anti-rachetă al Washingtonului în Cehia şi Polonia. Liderul american George W. Bush asigură însă Rusia că Războiul Rece şi cere cooperarea Moscovei, concretizată de altfel printr-o propunere-supriză a lui Putin de folosire în comun cu americanii a unei baze-radar din Azerbaidjan.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close