Antena 3 CNN Externe Bătaie în parlamentul Turciei: Doi deputați și-au împărțit pumni după ce unul dintre ei a cerut eliberarea din închisoare a unui coleg

Bătaie în parlamentul Turciei: Doi deputați și-au împărțit pumni după ce unul dintre ei a cerut eliberarea din închisoare a unui coleg

bataie parlament turcia
Unii parlamentari au huiduit și au afișat pancarte pe care scria „Libertate pentru Can Atalay”. Sursă colaj foto: X
de Andreea Ştefan    |    17 Aug 2024   •   12:46

O bătaie a izbucnit vineri în parlamentul Turciei, când un deputat din opoziție a fost atacat după ce a cerut eliberarea colegului său condamnat la închisoare, notează Sky News

Parlamentarii țării s-au reunit într-o ședință extraordinară pentru a discuta despre politicianul de opoziție încarcerat Can Atalay și revenirea acestuia în sală.

Cu toate acestea, în timpul sesiunii, în timp ce vorbea Ahmet Sik, politician din cadrul Partidului Muncitorilor din Turcia (TIP), un alt deputat din partidul de guvernământ AK, Alpay Ozalan, l-a confruntat la tribuna vorbitorilor.

Imaginile video au arătat parlamentari ai partidului de guvernământ AK care s-au grăbit să înainteze în timp ce unul dintre ei îl lovea pe Sik, iar alte zeci de persoane s-au alăturat încăierării, unele încercând să țină oamenii la distanță.

Sânge a fost văzut pe treptele albe ale tribunei.

Alți câțiva politicieni și-au părăsit locurile și s-au repezit în față, iar câțiva deputați au putut fi văzuți filmând scandalul în timp ce mai mulți oameni se implicau.

„Nu suntem surprinși că îl numiți terorist pe Can Atalay, la fel cum faceți cu toți cei care nu sunt de partea voastră”, le-a spus Sik deputaților AK într-un discurs.

„Dar cei mai mari teroriști sunt cei care stau în aceste scaune”, a adăugat el.

Vicepreședintele parlamentului a declarat o pauză de 45 de minute după această dispută. De asemenea, TIP a solicitat eliberarea din închisoare a lui Atalay.

La începutul acestui an, după luni de turbulențe juridice și politice care au dus la ciocnirea celor două instanțe supreme din Turcia, a fost citită în parlament decizia Curții de Apel de a-i retrage mandatul avocatului și activistului pentru drepturile omului, Can Atalay.

În ianuarie, când vicepreședintele Bekir Bozdag a citit decizia de a-i retrage lui Atalay mandatul de deputat, deputații opoziției s-au repezit la tribună.

Unii au huiduit și au afișat pancarte pe care scria „Libertate pentru Can Atalay”, în timp ce unul dintre ei a aruncat cu o copie a Constituției turce în Bozdag.

În august, în urma unor hotărâri contrastante ale diferitelor instanțe cu privire la condamnarea sa, Curtea Constituțională s-a pronunțat în favoarea lui Atalay cu privire la decizia de a-i retrage statutul de parlamentar, declarând-o „nulă și neavenită”.

Partidele de opoziție au cerut atunci organizarea unei sesiuni speciale pentru a discuta rezultatul cazului.

Cine este Can Atalay și de ce a fost condamnat la închisoare

Can Atalay, în vârstă de 47 de ani, a fost ales în luna mai a anului trecut - reprezentând TIP - în timp ce executa o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Atalay a fost condamnat în urma acuzațiilor că ar fi încercat să răstoarne guvernul prin organizarea protestelor naționale din Parcul Gezi în 2013.

Protestele au reprezentat cea mai mare provocare populară la adresa lui Recep Tayyip Erdogan în timpul celor două decenii petrecute la putere, mai întâi ca prim-ministru și apoi ca președinte.

Atalay a putut candida la alegerile parlamentare deoarece Curtea de Casație nu îi confirmase condamnarea la momentul respectiv.

Curtea a confirmat însă condamnarea lui Atalay în septembrie, complicând astfel cazul.

Atalay a fost condamnat împreună cu alți șapte inculpați. Toți au negat acuzațiile.

Deși nu sunt frecvente, încăierările nu sunt o raritate în parlamentul turc, în iunie parlamentarii AK luptându-se cu parlamentarii pro-kurzi ai Partidului DEM.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close