Antena 3 CNN Externe Bătăi de stradă între zecile de mii de manifestanţi şi poliţia elenă. Vezi imagini de la incidente

Bătăi de stradă între zecile de mii de manifestanţi şi poliţia elenă. Vezi imagini de la incidente

N.B.
3 minute de citit Publicat la 13:56 19 Oct 2011 Modificat la 13:56 19 Oct 2011
Bătăi de stradă între zecile de mii de manifestanţi şi poliţia elenă. Vezi imagini de la incidente
UPDATE - Un bărbat a luat foc în timpul ciocnirilor violente dintre protestatari şi forţele de ordine, alţi patru au fost transportaţi la spital cu răni grave, iar 27 de persoane au avut probleme respiratorii din cauza incendiilor provocate de manifestanţi, scrie The Telegraph.

Protestatarii au ajuns, pentru prima dată în doi ani de criză şi greve, la clădirea Parlamentului, unde au incendiat un post de pază.

Primul ministru al Greciei, George Papandreou, a cerut sprijin din partea populaţiei înainte de votul din Parlament.


UPDATE 15:00
. Confruntări au izbucnit miercuri între grupuri de tineri şi poliţie în apropiere de Parlamentul grec situat în centrul Atenei, în cadrul unei manifestaţii impresionante împotriva măsurilor de austeritate, în prima zi a grevei generale de 48 de ore, informează AFP.
   
Aproximativ 200 de tineri au început să arunce cu cocteiluri Molotov şi pietre în bariera instalată de poliţie pentru a bloca accesul la Parlament, generând o ripostă cu gaze lacrimogene, în timp ce aproximativ 70.000 de persoane, potrivit poliţiei, se îndreptau spre piaţa centrală din Atena, din totalul de 125.000 de manifestanţi înregistraţi în toată ţara.


În cazul în care noul pachet de măsuri de austeritate nu va fi votat, joi, în Parlamentul Greciei, ţara elenă va falimenta, a declarat analistul Bogdan Chireac, în direct la Antena 3.

 


Aproximativ 70.000 de persoane manifestau miercuri la Atena, Salonic şi alte oraşe împotriva unei noi serii de măsuri de austeritate impuse Greciei de creditorii săi, în schimbul unui ajutor, informează AFP. Aceasta este prima zi a unei greve generale de 48 de ore.

La Atena, patru coloane diferite, însumând 52.000 de persoane, potrivit poliţiei, defilau pe străzile capitalei îndreptându-se către Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, unde marţi seara a început o dezbatere asupra unui proiect contestat de lege ce impune o nouă serie de măsuri de austeritate.
   
Acest proiect de lege prevede în principal reducerea numărului de funcţionari şi suspendarea convenţiilor colective, dar şi creşterea impozitelor asupra veniturilor persoanelor fizice.
   
Prima coloană, a Frontului Procomunist al Muncitorilor (Pame), cuprindea aproximativ 10.000 de persoane. Aceasta era urmată de aproximativ 15.000 de manifestanţi din cadrul centralelor sindicale din sectorul privat şi alţi aproximativ 15.000 de simpatizanţi ai stângii radicale, potrivit Biroului de Presă al poliţiei.
 
În Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, încercuit încă de miercuri dimineaţa de poliţie şi forţe antirevoltă, se desfăşura un miting la care participau aproximativ 12.000 de persoane.
   
Ca măsură de precauţie, poliţia a închis două staţii de metrou din centrul capitalei, unde avea loc un miting la care participau mii de simpatizanţi ai Partidului Comunist, înainte de o uriaşă manifestaţie comună prevăzută miercuri la prânz.
   
Aproximativ 3.000 de poliţişti sunt staţionaţi în capitală, putând fi mobilizaţi până la 5.000.
   
La Salonic, cel de-al doilea oraş ca importanţă din nordul ţării, aproximativ 15.000 de persoane manifestau pe străzi, în timp ce la Heraklion, pe Insula Creta, la proteste participau mii de persoane.
   
Miercuri, prima zi a grevei de 48 de ore, înainte de votul de joi seara asupra proiectului de lege contestat, transporturile, şcolile, muzeele şi întregul sector public grec erau paralizate, în timp ce numeroase magazine, bănci sau chioşcuri erau închise.
   
Principalele două confederaţii sindicale din ţară, GSEE, care reprezintă sectorul privat, şi Adedy, a funcţionarilor publici, au lansat un apel la organizarea de manifestaţii în Atena şi în Salonic, cel mai important oraş din nordul ţării, începând cu ora 8.00 GMT (11.00, ora României). Dar, potrivit poliţiei, aproximativ 20.000 de manifestanţi se aflau deja pe străzi, în diferite locuri din capitala ţării, încă de dimineaţă.
   
Sunt foarte puţine profesiile care nu şi-au anunţat intenţia de a lua parte la protestele care reunesc de la funcţionari, agenţi ai fiscului, medici şi profesori până la marinari, şoferi de taxi, comercianţi şi patroni de staţii de benzină. Chiar şi brutarii participă la grevă.
   
Accesul la un important număr de clădiri publice era blocat de funcţionari, supăraţi pe noile măsuri anunţate, între care trimiterea în "şomaj tehnic" a 30.000 dintre ei, până la sfârşitul anului, şi introducerea unei grile unice de salarizare.
   
"Luaţi memorandumul şi căraţi-vă", se putea citi pe o banderolă suspendată la intrarea unei instituţii din subordinea Ministerului Sănătăţii, în centrul Atenei, o trimitere la un plan din mai 2010 al UE şi FMI de salvare a Greciei de la faliment.

Din cauza grevei elene mai multe curse de pe Otopeni au fost anulate.

×
x close