"Ţările occidentale, şi în special Statele Unite, desfăşoară eforturi active pentru a convinge Moscova să îl ia pe liderul sirian şi să îi acorde azil politic", scrie Kommersant. Dar "noi nu am avut şi nu avem intenţia de a-l lua pe Assad" în Rusia, a afirmat sursa citată.
La rândul său, o sursă diplomatică occidentală nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informaţiile cu privire la această "propunere insistentă" făcută Moscovei.
Sâmbătă, la Geneva, cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie), Turcia şi ţările reprezentând Liga Arabă au convenit asupra principiilor unei tranziţii în Siria, unde o revoltă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad a devenit un conflict armat.
Chiar dacă numele preşedintelui sirian nu figurează în acest acord, documentul stipulează că sirienii sunt cei care trebuie să îşi hotărască viitorul, şi "nu există nicio şansă să îi permită acestuia să continue" să rămână la putere, potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland, citată de cotidian.
Astfel, Statele Unite interpretează adoptarea acestui text drept un "acord indirect al Moscovei pentru plecarea lui Assad" de la putere, afirmă Kommersant.
Preşedintele sirian, care până în prezent s-a opus ferm plecării sale de la putere, a "sugerat pentru prima dată clar că este dispus să renunţe la funcţie (...), dacă acest lucru va conduce la rezolvarea conflictului", potrivit unui interviu publicat marţi de cotidianul turc Cumhuriyet, aminteşte cotidianul.
"Astfel, plecarea lui Bashar al-Assad într-o altă ţară, inclusiv Rusia, nu pare foarte improbabilă", adaugă acesta.