Antena 3 CNN Externe Băsescu şi Tăriceanu la summit-ul UE

Băsescu şi Tăriceanu la summit-ul UE

2 minute de citit Publicat la 08:22 08 Mar 2007 Modificat la 08:22 08 Mar 2007
Băsescu şi Tăriceanu la summit-ul UE
UPDATE: La Bruxelles, premierul i-a informat pe liberalii europeni că ia în calcul amânarea euroalegerilor până la toamnă. Liderul liberalilor europeni, Graham Watson, a explicat presei că motivul ar fi ?situaţia internă deosebită? şi a apreciat că ar fi o ?decizie înţeleaptă?.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu sunt nevoiţi să petreacă două zile împreună şi, vor - nu vor, trebuie măcar să lase impresia că se înţeleg. Ei participă joi şi vineri la Consiliul European de Primăvară de la Bruxelles, la care România ia parte în premieră ca stat membru al Uniunii Europene. Pe ordinea de zi a întâlnirii e şi un subiect preferat al lui Traian Băsescu - politicile energetice. În plus, şeful statului e invitat şi la summit-ul Partidului Popular European, formaţiune din care face parte şi Partidul Democrat.

Premierul va fi însoţit la reuniunea Consiliului European de o delegaţie guvernamentală formată din ministrul Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu şi şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea.

La lucrările Consiliului European de primăvară va participa şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului este însoţit de o delegaţie proprie. Preşedintele şi premierul vor avea un program comun doar în timpul şedinţelor din forul european. Ei au plecat însă la Bruxelles cu avioane şi delegaţii separate şi vor avea întâlniri diferite.

Principalul subiect de dezbatere al Consiliului European de Primăvară este politica energetică a Uniunii Europene, inclusiv utilizarea ei ca instrument pentru controlul schimbărilor climatice. Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre care vor fi prezenţi la summit vor încerca să găsească totodată soluţii pentru consolidarea pieţei interne şi creşterea competitivităţii internaţionale a Uniunii Europene.

Pe agenda discuţiilor mai figurează probleme care ţin de agenda internaţională de actualitate. Este vorba, în primul rând, despre relaţia transatlantică în perspectiva Summit-ului UE - Statele Unite de pe 30 aprilie.

O altă problemă care va fi discutată se referă la declaraţia privind valorile şi obiectivele Uniunii Europene. Conţinutul documentului urmează să fie adoptat la următoarea reuniunea informală a şefilor de stat sau de guvern care va avea loc la Berlin, pe 25 martie.

La plecarea de pe Aeroportul Henri Coandă, şeful statului a declarat că se duce la Bruxelles pentru a discuta despre proiectul Nabucco, politica energetică doar cu protejarea mediului, dar şi despre dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, adaptarea învăţământului la cerinţele actuale şi reducerea birocraţiei în instituţiile europene.

Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre care vor fi prezenţi la summit vor încerca să găsească totodată soluţii pentru consolidarea pieţei interne şi creşterea competitivităţii internaţionale a Uniunii Europene.

Un prim efect al luptei dintre palate s-a simţit la Bruxelles. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a avut o primă întâlnire cu europarlamentarii români, de la care au lipsit reprezentanţii Partidului Democrat.

Antena3.ro

×
x close