Antena 3 CNN Externe Băsescu participă la sărbătoarea UE

Băsescu participă la sărbătoarea UE

Băsescu participă la sărbătoarea UE
24 Mar 2007   •   12:50

Preşedintele Traian Băsescu participă la Berlin, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern în care se va adopta ?Declaraţia privind valorile şi obiectivele Uniunii Europene?. Uniunea sărbătoreşte în aceste zile 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care a pus bazele comunităţii europene. Cele mai importante manifestări au loc la Berlin, deoarece Germania deţine în acest moment preşedinţia rotativă a Uniunii. Berlinul, simbolul continentului divizat în timpul Războiului Rece, este acum centrul festivităţilor de aniversare a Europei Unite. Evenimentul va fi sărbătorit, sâmbătă seară, în stradă, în preajma Porţii Brandenburg. Cu gândul la petrecere, localnicii şi turiştii au doar vorbe bune despre Europa.

Şefii de stat şi de guvern ai celor 27 se întâlnesc pentru a semna, în cadru solemn, o declaraţie politică privind valorile Europei şi ambiţiile sale pentru viitor. "Declaraţia de la Berlin" trece în revistă realizările celor cinci decenii de construcţie europeană, ca şi aspiraţiile de viitor. Documentul a scos la iveală şi divergenţe: preşedintele Cehiei, Vaţlav Klaus, şi-a exprimat "rezerve" asupra faptului că declaraţia a fost redactată doar de guvernul german, fără participarea celorlalte state. Aniversarea Europei Unite va fi sărbătorită, de asemenea, la Bruxelles şi în alte metropole ale continentului.

Adversarii integrării europene se pregătesc şi ei pentru eveniment. La Berlin, 10.000 de adepţi ai stângii sunt aşteptaţi, mâine, la o mare manifestaţie împotriva "Europei capitalului", supravegheată de 5000 de poliţişti. Iar la Bruxelles, ecologiştii s-au adunat încă de ieri pentru a cere Uniunii să renunţe la energia nucleară. Unul din tratatele care au pus bazele Europei Unite şi care este încă în vigoare se referă tocmai la colaborarea în domeniul nuclear.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close